Гальма на старті

04.08.2009

Президент Віктор Ющенко стурбований ситуацією, що склалася у банківській системі держави. У своєму листі до керівництва Національного банку України глава держави вимагає оперативніше реагувати на проблеми фінансового сектору. На думку Ющенка, несвоєчасне виконання банками своїх зобов’язань перед клієнтами перешкоджає належному функціонуванню банківської системи та стримує відновлення довіри до неї. «Наголошую, що довіра громадян до гривні є підґрунтям для подолання кризи та відновлення економічного зростання», — вважає Президент, відзначаючи, що головне — це стабільність національної валюти.

Президент невдоволений і низькими темпами рекапіталізації банків. Від глави Нацбанку вимагають також ліквідувати заборгованість за платежами клієнтів (насамперед, за депозитами), а також платежами до бюджетів усіх рівнів.

В умовах кризи банківська система починає втрачати роль головного рушія інвестицій у країні, йдеться в листі В. Ю. «У зв’язку з цим виникає необхідність запровадження дієвих інструментів відновлення цієї ролі. Особливо наголошую на необхідності чіткої ув’язки обсягів рефінансування, в першу чергу довгострокового, з обсягом кредитних проектів банку», — зазначив глава держави.

Серед наших пріоритетів, на думку, Президента — загальнодержавні інвестиційні проекти, особливо підготовка до Євро–2012. Ющенко наголосив, що для цільового фінансування цих об’єктів було напрацьовано спеціальну схему залучення зацікавлених банків. Правління НБУ отримало завдання: у тижневий термін затвердити план заходів для вирішення цих проблем.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Національний банк України може продовжити на термін до семи років рефінансування, видане банкам «Надра», «Київ», «Фінанси та кредит», «Родовід», «Укрпромбанку», Укргазбанку та «Імексбанку». Фінустанови мають сплачуватися відсотки в розмірі дисконтної ставки НБУ плюс 0,5 процентних пункти.

Станом на кінець червня обсяги рефінансування Нацбанком банку «Надра» становили 7,1 млрд. грн., «Київ» — 1,01 млрд. грн., «Фінанси та кредит» — 2,64 млрд. грн. стабілізаційного рефінансування і 2,44 млрд. грн. — короткострокового, «Укрпромбанку» — відповідно, 0,54 млрд. грн. і 0,86 млрд. грн., «Родовід–банку» — 2,12 млрд. і 1 млрд. грн., «Укргазбанку» — 1,23 млрд. і 2,61 млрд. грн. «Імексбанку» — 0,6 млрд. і 0,5 млрд. грн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>