Юрмальський синдром

04.08.2009
Юрмальський синдром

«Справедливість є!»

Цю фразу почула я в трубці в неділю ввечері. «Взагалі чи в якійсь конкретній ситуації?» — уточнила я про всяк випадок у своєї подруги, яка працює телевізійним продюсером. «Алла Пугачова вручила свій приз Мілі Нітіч!» Для тих, хто дивився прямі ефіри на ТРК «Україна» з музичного фестивалю «Нова хвиля» в Юрмалі, мабуть, пояснювати нічого не треба, для тих, хто не дивився, розповім усе по порядку. З 28 липня по 2 серпня в латвійській Юрмалі восьмий раз поспіль проходив міжнародний конкурс молодих виконавців популярної музики «Нова хвиля». Її заснували у 2002 році російський композитор і продюсер Ігор Крутой і латвійський композитор Раймонд Паулс, моральну і матеріальну (щороку Пугачова вручає іменний приз від себе — 50 000 доларів) підтримку затії надала Алла Пугачова, яка має офіційний титул «Муза фестивалю». Неофіційною музою, з латвійського боку, є соратниця Паулса Лайма Вайкуле, вона символізує паритет із латвійською стороною. Задуманий як конкурс молодих виконавців, щороку «Нова хвиля» перетворюється на ярмарок марнославства російського шоу–бізнесу: сценарії всіх концертів побудовані на реальних чи піарних фактах із життя зірок — у цьому році конферанс крутився навколо теми одруження телеведучої Лєри Кудрявцевої і співака Сергія Лазарєва, майбутнього весілля Миколи Баскова і міс Всесвіт Оксани Федорової, стосунків Алли Пугачової і Максима Галкіна та Філіпа Кіркорова. Навіть серйозну онкохворобу Йосипа Кобзона вплели в канву шоу–бізнесу — у другий день конкурсу він заспівав радянський шлягер «Я люблю тебя, жизнь». Це справило справді сильне враження, адже за тиждень до цього всі газети писали про серйозну операцію співака. Майже всі члени журі — Леонід Агутін, Анжеліка Варум, Валерія, Володимир Пресняков, Валерій і Костянтин Меладзе, Ігор Крутой, Лайма Вайкуле, In–Grid, а також режисер концерту Олександр Ревзін утворили гурт «Сливки общества» (!) і щодня розважали публіку в прайм–тайм. Смішно, але конкурс молодих виконавців починався після 22.00, як ви розумієте, не всі доживали...

У той самий час, на тому самому місці

Одні й ті самі шоу–обличчя веселили один і той самий контингент. Правда, цього року в залі «Дзінтарі» камери час від часу зупинялися на персоні українського олігарха №1 Ріната Ахметова (його ж канал транслював «Нову хвилю» на Україну), скандального екс–міністра транспорту Миколу Рудьковського, а ведучі оголосили в один із днів, що в залі присутній другий Президент України Леонід Кучма, і зал в’яло поаплодував такій честі. До речі, минулого року серед ведучих був і український телешоумен із ТРК «Україна», який на тлі заїжджених жартів московських світських левиць виглядав досить свіжо, але, мабуть, тому що був явно чужим на цьому святі життя, цього року ні він, ні інші українські ведучі не були допущені до конферансу. Зате легіонери донецького «Шахтаря» передали відеовітання з 55–річчям Ігорю Крутому, який написав гімн клубу, і передали ювіляру футбольний м’яч і фірмову «шахтарську» футболку. Те, що Ігор Крутой отримав черговий орден від президента Росії, не так дивує, як Happy birthday від канадсько–бельгійської діви Лари Фабіан, справді могутньої співачки сучасності. Спочатку вона заспівала свій хіт «Адажіо», і зал захлинувся в оваціях, потім Happy birthday, mister Krutoy, а потім нову пісню на музику ювіляра. Збоку виглядало, ніби олігарх запросив поспівати на свій день народження заїжджу зірку. А In–Grid, схоже, часто тусується в Москві, бо вже навіть вивчила слова деяких російських пісень.

Із музичних подій хорошим був вечір, присвячений 65–річчю Юрія Антонова. Цього мелодиста від Бога, найпопулярнішого композитора і виконавця 80–х естрадні «мажори» довго не приймали у свою компанію. І цей ювілейний вечір був не тільки символом визнання в колі «первачів», а й демонстрацією безсилості, «технічногенного» ремісництва сучасних кумирів. Із пісень Антонова у виконанні Дубової, Гагаріної, Кочеткової, Буйнова та інших зникли фірмовий ліризм, людяність і теплота, зник сенс пісень. До речі, практично всі метри естради співали під фонограму, сором’язливо не попадаючи в «липсинг».

Знай наших!

У конкурсі молодих виконавців, заради яких, за ідеєю, і городився весь цей город, брали участь 16 виконавців із 12 країн. Україну, як уже писала «УМ», представляли три музиканти — кримська татарка Джамала, хмельничанка Міла Нітіч і львів’янин Василь Ле­вицький. Український дует «Пара нормальних» не вписався у квоту і виступав від Росії — московські відбірники завжди кажуть, що без українських виконавців конкурс можна відміняти. Ось і цього разу українці «порвали» публіку. У перший конкурсний день, коли конкурсанти виконували світовий хіт, українка Міла Нітіч (Людмила Нитиченко) заспівала, і зал аплодував стоячи — камера особливо довго зупинилася на Аллі Пугачовій, яка встала і з ентузіазмом відбивала долоні, на другий день — національний хіт — вона заспівала «Чарівну скрипку». Знову успіх. І з конкурсною піснею яскрава, з чудовим вокалом, блискучими голосовими даними співачка впоралася на «відмінно». І в підсумку Міла Нітіч зайняла 5–те місце, але, як каже моя подруга, справедливість є: російська примадонна, яка два роки тому друге місце Тіни Кароль перетворила на тріумф своєю відзнакою, віддала свою премію і 50 000 доларів співачці з Хмельницька Мілі Нітіч. «Образ покращиться, репертуар знайдеться, але те, що дано природою, нехай їй послужить усе життя», — сказала Пугачова. Утім нам гріх скаржитися на долю — перше місце в Юрмалі розділила Джамала з України і веселий індонезійський хлопець Сенді Сондоро, він був улюбленцем публіки через сонячну усмішку, легкість виконання будь–якого твору і дитячу безхитрісність і безпосередність. Від початку було видно, що за Джамалою стояли якісь серйозні люди чи структури — у солістки мюзикла «Па» (балет Freedom Олени Коляденко), яка народилася в Киргизії, і піар–підтримка була солідна, і образи на сцені занадто професійні, і пафосне вітання від Юлії Тимошенко вона отримала оперативно. У неї багатий, сильний голос, цікава подача пісень, от тільки коли вона в другий день співала українську народну пісню «Ой, верше, мій верше», я, на жаль, не розібрала жодного слова. Василь Левицький зайняв 8–ме місце, а «Пара нормальних» розділили 5–те місце з Мілою Нітіч.

Оскільки в Україні такого рівня міжнародних конкурсів немає, «Нова хвиля» вже кілька років поспіль відкриває наші вітчизняні поп–таланти. Національний музичний олімп хоч і повільно, але оновлюється через перемоги на «Євробаченні», «Новій хвилі», «Слов’янському базарі», адже видертися на нього «з рівнини» молодим виконавцям із кожним роком стає дедалі важче.