НОВИНИ ПЛЮС

24.07.2009

Джозеф Байден у Грузії

Учора, в другий день перебування в Грузії, віце–президент США Джозеф Байден провів 40–хвилинну зустріч із президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі, а потім зустрічався з опозиційними лідерами — Ніно Бурджанадзе, Леваном Гачечелідзе, Іраклієм Аласанією та керівником опозиційної фрації християн–демократів у парламенті — Георгієм Таргамадзе. Як розповіла агенції ІТАР–ТАКС напередодні екс–спікер парламенту та колишня соратниця президента Саакашвілі Ніно Бурджанадзе, опозиція поділиться з Байденом думками щодо вну­тріполітичної ситуації в країні, а «особливий акцент буде зроблено на тому, що нинішня влада Грузії не дотримується демократичних цінностей і переслідує опозицію». Учора також була запланована зустріч віце–президента США з представниками позаурядових організацій, які мали розповісти про порушення прав людини в Грузії.

Джозеф Байден запевнив керівництво Грузії, що попри «перезавантаження» відносин із Росією, США вважають Грузію одним із найважливіших партнерів у цьо­му регіоні. Втім, як пише «Файненшнл Таймс», «теплі слова, мовлені публічно, не мусять замінити неприємної правди, висловленої в приватному порядку». На думку впливового видання, послання Білого дому, передане грузинському керівництву, звучатиме приблизно так: «Президент Саакашвілі мусить визнати, що шанси його країни на вступ до НАТО в найближчому майбутньому мертві. Почасти він сам несе відповідальність за це».

Генпрокурор Молдови виправдав Румунію

Румунія як держава не причетна до акцій протесту в Кишиневі 7 квітня, які переросли в масові заворушення. З такою заявою виступив генеральний прокурор Молдови Валерій Гурбуля, передає інформагенція «Новості–Молдова». Досі влада країни та й генпрокуратура звинувачували Румунію у спробі посприяти молдовським опозиціонерам із метою дер­жавного перевороту в Молдові.

Вибори в Киргизії. Вибір той самий

Учора в Киргизії відбулися президентські вибори. Вже о 12–й годині (за київським часом) ЦВК країни визнала вибори такими, що відбулися, — на той час до дільниць прийшло 50% виборців країни.

За соціологічними опитуваннями напередодні незаперечним лідером перегонів був чинний президент Курманбек Бакієв (за нього збиралися віддати голоси близько 68 відсотків громадян). Бакієв прийшов до влади стрижні так званої «революції тюльпанів» 2005 року, яка змела президента Киргизії ще з часів розпаду СРСР Акара Акаєва. Втім оглядачі переконані, що нині Бакієв використовує грубий адмінресурс, і все телебачення напередодні виборів працювало винятково на нинішнього президента, показуючи головного його конкурента, лідера об’єднаної опозиції та екс–прем’єр–міністра Алмазбека Атамбаєва як п’яницю та нездару. Такий висновок зробила, зокрема, російська «Нєзавісімая газєта». За даними соціологічних замірів, напередодні виборів за Атамбаєва збиралися голосувати лише вісім відсотків киргизів.

Американці вбили бен Ладена?

У Пакистані під час одного з авіаобстрілів було вбито молодшого сина Осами бен Ладена — Саада, повідомляє CNN із посиланням на представника розвідки США. Утім джерело журналістів каже, що «стверджувати, ніби він мертвий, на 100% не можемо, бо немає даних аналізу ДНК». Випадкова жертва авіанальоту не була впливовою особою в «Аль–Каїді», пише американська преса. Остання звістка про Саада бен Ладена у західних ЗМІ — це те, що в жовтні 2001 року, після вторг­нення американців у Афганістан, він утік до Ірану, де його утримували під домашнім арештом кілька років. Далі, не виключено, він перебрався до талібів.

Військо до пожежі довело

У ніч на четвер на околицях Марселя почалася пожежа. Полум’я швидко охопило ліс, який оточує місто з південно–східного боку, і перетворило на згарища кілька будинків. Мешканців передмістя швидко евакуювали. Згоріло 1200 гектарів соснового лісу. З людей ніхто не постраждав. Поліція патрулює залишені людьми квартали, щоб вберегти будинки від мародерів. Причиною займання стали навчання французької армії на полігоні Карпіян поблизу Марселя. Військові влаштували стрільби, що спричинило пожежу, найбільшу за останні три роки в цьому районі.

Тривають лісові пожежі й по всій Іспанії. Температура в 38 градусів та сильні вітри не дають впоратися з вогнем. На північному сході, в Каталонії, уже згоріли тисячі гектарів лісу та сільськогосподарських угідь.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>