НОВИНИ ПЛЮС

23.07.2009

Справа Політковської. Друга спроба покарати вбивць

На 5 серпня призначено повторні слухання в московському окружному військовому суді справи вбитої 7 жовтня 2006 року прогресивної журналістки «Новой газєти» Анни Політковської. Новий розгляд кримінальної справи, інформує УНІАН, було призначено у зв’язку з тим, що Верховний суд Росії скасував попередній, виправдальний вирок підозрюваним у причетності до вбивства. Нагадаємо, що 20 лютого 2009 року Московський окружний військовий суд оголосив виправдальний вирок на основі вердикту присяжних. Відтак екс–співробітника міліції Сергія Хаджикурбанова, який, за даними слідства, організував стеження за Політковською та вбивство її братами–чеченцями Джабраїлом, Рустамом та Ібрагімом Махмудовими, було виправдано. А всю вину покладено на Рустама Махмудова, який утік і досі перебуває в міжнародному розшуку. Справу Махмудова виділено в окреме провадження.

Адвокати загиблої журналістки таки добилися через вищу судову інстанцію Росії повторного розгляду резонансної справи.

Генсек НАТО в реанімації

Позавчора Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер потрапив до реанімації з діагнозом «артеріальний тромбоз», йому було зроблено складну операцію. Учора, як передає «Франс пресс», речник НАТО Джеймс Аппатурай розповів журналістам, що тромб виявився невеликим і здоров’я Генсека у безпеці.

Нагадаємо, що це останні тижні Яапа де Хоопа Схеффера на посту очільника НАТО. Ще у квітні було визначено його наступника — прем’єр–міністра Данії Андерса Фога Расмуссена, який вступить на посаду 1 серпня нинішнього року.

Розбився гелікоптер «Газпрому»

Учора у Волгоградській області розбився гелікоптер Мі–8, що належав дочірньому підприємству російського «Газпрому» — «Газпромавіа». Як повідомила інформ­агенція РІА «Новості», загинули шестеро осіб, ще двоє отримали важкі поранення. Причину НП ще не з’ясовано.

Мер на подіумі. І в нацистському мундирі

Світове єврейство піддало різкій критиці мера румунського міста Констанца Раду Мазаре за те, що він вийшов на місцевому показі мод у формі есесівця. Разом із мером подіумом дефілював у такій самій формі його 15–річний син, передає Бі–Бі–Сі. Сам Раду Мазаре відповідає на закиди, що його вбрання навіяне переглядом фільму «Валькірія» про невдалий замах на Гітлера у 1943 році. Крім того, «модник» начебто закрив на мундирі всі свастики і стверджує, що це була не форма СС, а офіцера вермахту. Утім Центр Симона Візенталя, зауваживши, що вермахт теж нищив мільйони євреїв, закликає мера Констанци вибачитися і піти у відставку.

Нагадаємо, що Румунія була союзницею Гітлера у Другій світовій війні, але перед самим завершенням війни, зрозумівши, що Німеччина програє, перейшла на бік антигітлерівської коаліції.

Словаччина дасть притулок палестинцям

Словаччина прийме на тимчасове проживання приблизно 100 палестинських біженців з Іраку, повідомили в Братиславі та в женевській штаб–квартирі Верховного комісара ООН у справах біженців.

Палестинські біженці, які ще за режиму Саддама Хусейна потрапили до Іраку, останні шість років після введення до країни американських військ прожили «в жахливих умовах» пустелі поблизу сирійсько–іракського кордону, повідомив речник Верховного комісара ООН у справах біженців Рон Редмонд. За Хусейна палестинці користувалися певними привілеями, зокрема їм виплачували субсидії на придбання будинків та гарантували робочі місця. Після 2003 року вони стали мішенню нападів іракців, тому більшість із 34 тисяч палестинців залишили країну. Але група з приблизно 2700 осіб, яку не пустили до Сирії, осіла в трьох прикордонних таборах біженців. Ще приблизно 10 тисяч палестинців залишаються в Багдаді, бо жодна країна не бажає прийняти їх.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>