Гуд БАЙден, до нових зустрічей!

23.07.2009

На переговорах Президента Віктора Ющенка з віце–президентом США Джозефом Байденом було досягнуто домовленості про створення Українсько–американської комісії зі стратегічного партнерства; її перше засідання відбудеться вже восени. Учора Байден завершив свій візит до Києва і відлетів до Грузії. В Україні він устиг поспілкуватися з усіма основними політичними гравцями (читай — кандидатами у президенти), представниками ділових кіл та студентами. У промові до бізнесменів та молоді він зазначив: «Україна сьогодні є найбільш вільною і демократичною країною в цьому регіоні. Однак, як і в будь–якій справжній демократії, свобода є тільки початком, а не кінцем».

Перед тим, зранку, посланець Барака Обами продовжив обговорення актуальних питань українсько–американського співробітництва під час робочого сніданку з українським Президентом. Окрім іншого, Байдена пригостили й варениками з вишнями — справді українською національною стравою (на відміну від яєць із чорною ікрою та сметаною, які прем’єр–міністр Росії Володимир Путін представляв як «традиційну російську страву» під час недавнього сніданку з президентом США). Канапки з чорною ікрою, щоправда, були й на українському столі.

А позавчора надвечір гість із Білого дому поспілкувався з Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко. «Незапланована» (як називає її сайт Кабінету Міністрів) зустріч віч–на–віч тривала більше години, і, судячи з фото, співрозмовникам було дуже весело. Як повідомила журналістам ЮВТ, вони «обговорили в першу чергу ефективність співпраці з Міжнародним валютним фондом, співпрацю в енергетичній сфері, можливість застосування альтернативного ядерного палива, функціонування газового ринку і модернізації газотранспортної системи та питання ОPIC, пов’язане зі створенням системи страхування ризиків малих і середніх підприємців, які з США заходять в Україну і можуть мати застраховані свої ризики».

Прес–служба Партії регіонів, подає значно більше подробиць про рандеву Віктора Януковича з Байденом. Як повідомила присутня при розмові заступник голови ПР Ганна Герман, на початку віце–президент США розрядив обстановку запитанням: «Можливо, я розмовляю з майбутнім Президентом України?». «Ваші слова — та почути Богові», — відреагував Янукович. На це гуморний американський високопосадовець ще скромніше відповів, що Бог його «не так часто слухає».

Панове Віктор і Джозеф обговорили питання міжнародної співпраці: американський демократ наголосив на важливості підтримки й розвитку добрих відносин між Україною й Росією, а український «регіонал» відзначив, що для нашої держави важливо, аби відносини і з Росією, і з Євросоюзом були «прозорими». І запевнив, що як «сильний політик і сильна людина» готовий до компромісів з іншими політичними силами.

У лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка Байден про його президентське майбутнє не запитував. «Можливо, це через те, що з попередниками розмовляли через перекладачів. Може, ті щось наплутали. А ми спілкувалися англійською», — похвалився Яценюк. За його словами, вони з Байденом обговорили питання глобальної економічної кризи та шляхи її подолання.

Також Джозеф Байден зустрівся з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином. Як повідомляє прес–служба ВР, розмова тривала вдвічі більше запланованого часу.