Юні починають і миряться

23.07.2009
Юні починають і миряться

Українці зі словенцями не спромоглися забити бодай один м’яч. (Фото Укрінформ.)

3, 2, 1 — електронний таймер зворотнього відрахунку часу нагадував, скільки днів залишалося до початку юніорського Євро–2009. Позавчора цей колоритний «Єврогодинник», установлений ще у квітні на фасаді донецького готелю «Атлас», де розташовано штаб–квартиру чемпіонату Європи серед юніорів, відійшов в історію. Турнір на стадіонах Донецька й Маріуполя стартував.

 

Репетиція перед 2012–м

Напередодні приїзду учасників та вболівальників в обласному центрі в парку імені Щербакова обладнали фан–зону, встановили стаціонарну сценічну конструкцію та два проекційні світлодіодні екрани, — приблизно так розважатимуть фанів і через три роки на «дорослому» Євро–2012. Само по собі, активізувалися продавці сувенірів. Підвищеним попитом користуються не лише речі з зображенням талісманів турніру — «донбасиків», а й речі із символікою Донбасу та України.

Управління культури та туризму Донецької ОДА подбало і про дозвілля вболівальників. Розроблено сім маршрутів, на яких гості зможуть детальніше пізнати «сім див» Донеччини. Не виключено, найпопулярнішими будуть відвідини заводу шампанських вин в Артемівську. Цікавими стануть також екскурсії до соляної шахти в Соледарі, Хомутовського степу, землі якого зроду не торкався плуг, Святогірської лаври, регіонального ландшафтного парку «Меотида» на берегах Азовського моря. Для туристів підготували інформаційний буклет «Донецьк туристичний» російською та англійською мовами.

Свою готовність приймати гостей підтвердили готелі «Атлас» та «Прага» в Донецьку, «Гранд–готель» у Маріуполі, 28 ресторанів, 14 барів та 64 кафе. Уболівальників чекають на міських і приміських пляжах, у парках відпочинку, на майданчиках для пляжного та міні–футболу тощо.

Мета — перемога

Напередодні старту гравці восьми найкращих юніорських збірних Європи провели тренування, випробували газон стадіонів РСК «Олімпійський» та «Металург» (у Донецьку), «Західний» та «Іллічівець» (у Маріуполі) — ніяких нарікань на умови проведення матчів немає. Щоправда, тренери й футболісти в один голос скаржилися на спеку. На Донеччині й справді останнім часом стовпчик термометра стабільно піднімався до 36—38 градусів — вперше за останні тридцять років. Але після понеділкового дощу сонце пекло вже не так немилосердно.

Як уже писала «УМ», головним фаворитом турніру є збірна Іспанії, що змагається в групі В. У «нашій» групі А, поза сумнівом, особлива увага — до збірної Англії. «Коуч» британців Брайан Істік скаржився на те, що окремі клуби не відпустили на Євро–2009 провідних виконавців його команди, насамперед захисників, тож англійці просто змушені будуть робити акцент на атаці.

Мілош Костич, тренер словенців, із якими збірній України випало грати в першому турі, робив прогнози з гумором: «Якщо ми покажемо гарний результат, може, мене колись запросять тренувати «Шахтар»...»

Наставник українців Юрій Калитвинцев, у свою чергу, не приховував, що наші хлопці мають намір боротися тільки за перемогу. Тим більше, таку мету озвучив і керманич ФФУ Григорій Суркіс. «Якщо наш президент каже, що переможемо, — значить, ми повинні перемагати, — каже Калитвинцев. — Сьогодні я впевнений у цьому на всі сто відсотків, а завтра — подивимося...»

Тобі половина, мені половина

Перший тур донецького Євро–2009 засвідчив, що «дванадцятий гравець» міг би бути й активнішим. Хоча напередодні касири стадіонів у Донецьку та Маріуполі не скаржилися на безробіття. Причому вболівальники здебільшого купували абонементи для відвідин усіх без винятку матчів турніру. Крім того, трибуни не були порожніми: тут подбали про безплатні квитки для учнів місцевих дитячих спортивних шкіл і клубів та багатьох інших пільгових категорій глядачів.

Саму церемонію відкриття на вимогу УЄФА провели позавчора за десять хвилин: прапороносці винесли стяги країн–учасниць та знамено із символікою Євро–2009, а символічні перші удари по м’ячу зробили президент ФФУ Григорій Суркіс і міський голова Донецька Олександр Лук’янченко.

Тон турніру задав перший поєдинок у Донецьку між збірними Англії та Швейцарії, які грали на стадіоні «Металург». Британці вели перед і мали значну перевагу, але втратили перемогу на другій компенсованій хвилині. Тепер свою спортивну злість підопічні Істіка спробують зігнати завтра на господарях турніру. Українці на старті також задовольнилися нічиєю — досить сірою, попри підтримку 12 тисяч уболівальників на трибунах.

 

ТАБЛО

Група А (Донецьк). Англія — Швейцарія — 1:1, Україна — Словенія — 0:0 (вилучення: Йович, 76 (С)).

Група В (Маріуполь). Франція — Сербія — 1:1, Туреччина — Іспанія — 1:2.