Убивцю Гонгадзе знайдено

23.07.2009
Убивцю Гонгадзе знайдено

Генерал Пукач під час затримання. 21 липня 2009 року. (Оперативна зйомка СБУ.)

Одного з найодіозніших «перевертнів» МВС із генеральськими лампасами багато хто давно вже «поховав», мовляв, такі свідки довго не живуть. Олексій Пукач, як виявилося, спокійно жив в Україні, останній рік — у селі за півсотні кілометрів від Житомира. Його шукали в Ізраїлі, США і Росії, а затримали в аграрному Чуднівському районі, звідки не так далеко до Києва, Вінниці та рідної для 56–річного Пукача Хмельниччини. Місцина ідеальна для переховування — жодного міста, одні селища та села, натомість чудова транспортна розв’язка в усіх напрямках — хоч на авто, хоч залізницею. Жив тут Пукач із співмешканкою та її сином, вирощував корів. Жили бідно. Проста сільська жінка навіть не знала, кого «пригріла на серці».

 

Як Пукачу вдалося зникнути?

Ще п’ять із половиною років тому — наприкінці 2003 року — Апеляційний суд столиці звільнив тоді лише підозрюваного у знищенні документів, що свідчили про стеження за журналістом Георгієм Гонгадзе, Олексія Пукача з–під варти. Після цього екс–керманич Департаменту зовнішнього спостереження та кримінальної розвідки МВС хутко зник. Утім тоді його ніхто і не шукав. Ситуація змінилася після Помаранчевої революції. Тож уже у березні 2005 року затримали трьох поплічників Пукача — нині вже засуджених Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича, які допомогли генерал–лейтенанту викрасти редактора «Української правди» у вересні 2000 року, а потім замітати сліди вбивства. Після цього в міжнародний розшук нарешті оголосили й самого Пукача. У ті дні не стало патрона Пукача — екс–міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, якого знайшли застреленим на власній дачі в Кончі–Заспі.

Отже, роками «перевертня», тепер уже обвинувачуваного у вбивстві журналіста (за даними слідства, генерал безпосередньо душив Гію ременем), безуспішно шукали СБУ та Генпрокуратура. Пукач справді професійно замітав усі сліди? Чи погано шукали?

Перший допит — до четвертої ранку

Арешт Пукача — безумовна заслуга Служби безпеки та Генпрокуратури. Учора на Володимирській, 33 та Різницькій ледь не святкували цей успіх. Оперативники СБУ вітали слідчих Генпрокурату­ри, ті — відповідали взаємністю. Обставини затримання роками невловимого генерала журналістам учора повідомив заступник голови СБУ — начальник Головного управління боротьби з корупцією та оргзлочинністю Василь Грицак. За його словами, коли по Пукача прийшли, він сказав: «Я чекав вас усі ці роки».

У затриманні брали участь бійці «Альфи» та співробітники Головного управління «К» СБУ. Втім, на їхній подив, у Пукача не виявили ні зброї, ні документів прикриття. «Перевертень» усі ці роки спокійно жив зі своїми власними оригінальними документами, які й продемонстрував правоохоронцям. Як видно з оперативного відео СБУ, він не робив пластичних операцій, а лише відпустив бороду, яка, в принципі, не надто заважає його впізнати. За словами затриманого, усі ці роки за межі України він не виїжджав — спочатку мешкав на Луганщині, потім — на Донеччині та Харківщині. Кілька разів навіть приїжджав до Києва.

Пізньої ночі Пукача доставили до Києва і одразу почали допит у головному слідчому управлінні ГПУ на Борисоглібській за особистої участі заступника Генпрокурора Миколи Голомші, який курирує розслідування справи Гонгадзе. Як повідомив «УМ» сам Микола Ярославович, перший допит Пукача тривав до четвертої ранку. Воно й зрозуміло, адже слідству важливо отримати «гарячі» свідчення спантеличеного затриманням утікача, а не чекати, доки він визначиться з лінією захисту та поведінки на суді. За даними ГПУ, Пукача продовжували допитувати й учора протягом дня. Що саме розповів Пукач — таємниця слідства, яку не розголошують і в СБУ. Втім, генерал Грицак розповів, що Пукач уже підтвердив свою причетність до вбивства Гії. І навіть указав на окремих високопосадовців, які спонукали його до злочину. Також Пукач сказав, що може вказати місце, в якому він приховав голову Гонгадзе.

Генерал добре обізнаний у процесуальному законодавстві й тому вирішив під час слідства і судового розгляду захищати себе сам, тобто без адвоката.

Цікаво, що правоохоронці наблизилися до ймовірного лігва Пукача приблизно два місяці тому. Адже наприкінці травня цього року МВС почало розсилати повідомлення про розшук Олексія Пукача та жінки, яка допомагала йому переховуватися — Тетяни Стельмах (цю пані досі розшукують). Надані номери телефонів довіри засвідчували, що Пукач десь «засвітився» і потрібна допомога громадян. Власне, весь комплекс заходів із розшуку здійснювала СБУ, а МВС лише виконувала окремі доручення ГПУ. Тому учора міністр Юрій Луценко стримано привітав працівників СБУ із затриманням міліцейського «перевертня» і припустив, що відтепер слідство зможе зібрати докази проти організаторів та замовників убивства Георгія Гонгадзе.

Пукач до Кучми доведе?

Справа Гонгадзе перебуває під особистим контролем Президента Віктора Ющенка, а спецоперацію із затримання Пукача здійснювали в рамках виконання доручення глави держави — знайти і затримати всіх виконавців і організаторів вбивства Гонгадзе, нагадують у секретаріаті Президента.

«Ключові фігуранти, які проходили у справі: пан Крав­ченко — загинув, пан Фере помер після шестирічного перебування в комі. Генерал Пукач є сьогодні ключовим свідком, який має відповісти, хто дав йому таке завдання. Окрім того, він зможе пояснити, чому і для чого було перепоховано тіло Гонгадзе», — каже перший віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов, пропонуючи посилити охорону затриманого, а то й зовсім закрити його в СІЗО — щоб замовники вбивства Гонгадзе не розквиталися з небезпечним свідком. Утім побоювання Турчинова недоречні: за словами генерала Грицака, Пукач перебуває під постійною охороною спецпідрозділу «Альфа», а місце його утримання під вартою не розголошують: воно відоме обмеженому колу осіб.

А от нардеп–«самбіст» Геннадій Москаль вважає, що розкриття справи Гонгадзе у частині справжніх замовників із вищих ешелонів влади залежатиме від того, яку тактику захисту обере Пукач. «Або він (Пукач. — Ред.) візьме відповідальність на себе й отримає пожиттєве ув’язнення, або чітко вкаже, хто віддав йому такий наказ, і тоді матиме шанс отримати термін до 15 років», — розмірковує екс–заступник керманича МВС.

У будь–якому разі, всі чекають, чи вимовить Пукач ім’я «Кучма». Адже екс–президент — єдиний із живих фігурантів «плівок Мельниченка», якого підозрюють у причетності до зникнення та загибелі Гії.

 

СЛОВО ПРЕЗИДЕНТА

Віктор Ющенко: «Я доручив посилено охороняти Пукача»

Президент України Віктор Ющенко вважає знаковим для завершення розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе затримання генерала Олексія Пукача. «Справа честі для мене — це розслідування справи про вбивство Гії Гонгадзе. Бо це змагання між двома силами: добра і зла», —  сказав Віктор Ющенко. Президент повідомив, що ще 2005 року слідчі кілька разів були близькі до того, щоб затримати Пукача. «Та операція, яку було здійснено вчора СБУ і  Генпрокуратурою, — це той вінець, якому можна аплодувати. Сьогодні Україна стає свідком завершення найпринциповішої кримінальної справи. Принциповість тут полягає не лише в тому, що відновиться справедливість закону, а й в тому, що вона відновиться навіть щодо дій, які вчинили найвищі посадові особи», — підкреслив глава держави.

Він також повідомив, що розпорядився забезпечити Олексієві Пукачу максимальну безпеку. «Я вчора дав доручення, щоб волосинка не впала з голови Пукача, щоб він перебував на території, яку щосекунди контролюють для безпеки його життя», — сказав Віктор Ющенко. Відповідальність за це глава держави поклав персонально на заступника Генерального прокурора Миколу Голомшу та голову СБУ Валентина Наливайченка. За інформацією Президента, перший допит генерала був дуже результативним і засвідчив його готовність співпрацювати зі слідством. «Я думаю, суспільство стане свідком великих новин», — зазначив Президент.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>