Не робіть із прокуратури дракона!

18.07.2009

Авторитетна серед правників Венеціанська комісія визнала невідповідним європейським стандартам ухвалений Верховною Радою України в першому читанні законопроект «Про прокуратуру». Нагадаємо, свого часу цей проект внесли до ВР народні депутати від БЮТ Віктор Швець та Юрій Прокопчук.

Як повідомили «УМ» у прес–службі Міністерства юстиції, за попередніми висновками Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія), законопроект «жодним чином не передбачає реформування системи прокуратури, яка збереглася в Україні як спадщина радянських часів». «Навпаки, це, швидше, спроба зберегти статус кво та покласти край реформам, початим на підставі положень Конституції України 1996 року», — йдеться у висновку, який буде винесений на затвердження засідання Венеціанської комісії.

Європейські експерти здивовані, що жодне з критичних зауважень Венеціанської комісії, висловлених у попередніх висновках у 2001, 2004 та 2006 роках, у законопроекті так і не враховано. Радше, навпаки, проект закону «пропонує створити дуже потужний, надмірно централізований орган, повноваження якого перевищуватимуть повноваження органів прокуратури, прийнятні в демократичній державі». Саме тому така законодавча ініціатива має бути відкликана.

У Мін’юсті додають, що Венеціанська комісія також вважає, що проведення реформування прокуратури відповідно до зобов’язань України перед Радою Європи потребуватиме, в першу чергу, конституційних змін, зокрема таких, що запропоновані Президентом Ющенком. А це призведе до необхідності розробки зовсім іншого проекту закону.