На вибори — із «Синьогори»

18.07.2009
На вибори — із «Синьогори»

Ющенко демонструє журналістам карпатську «Синьогору». (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Учора Президент прибув із робочим візитом на Івано–Франківщину — своєрідний плацдарм перед традиційним штурмом Говерли. Віктор Ющенко одразу відправився у свою карпатську резиденцію «Синьогора» в селі Гута Богородчанського району, і не сам, а вперше за весь час президенства запросив туди представників регіональних ЗМІ — і маєток показати, і обговорити останні політичні події.

Участь у «круглому столі» з главою держави взяли редактори більш як 25 місцевих видань із восьми областей. Насамперед Ющенко розповів пресі про доцільність проведення дострокових виборів до Верховної Ради. Президент пояснив, що фактично з вересня 2008 року в парламенті немає коаліції. «Не можна тримати рік парламент, у якому немає більшості. Ми програли рік у сенсі законодавчої діяльності і політичної стабільності...», — сказав В. Ю., зазначивши, що не бачить альтернативи перевиборам. Тобто, на його думку, створення нової повноцінної коаліції — неможливе.

Ющенко підтвердив, що балотуватиметься на найвищу посаду на другий термін. І він не проти одночасного проведення парламентських та президентських виборчих кампаній: «Укотре хочу сказати: я підтверджую готовність до проведення такої системи виборів». Водночас глава держави вкотре зачепив тему відкритих списків на виборах до ВР та скасування депутатської недоторканності. «Я вважаю, що це питання обов’язку політиків — перед виборами скласти у законному порядку або в односторонньому порядку дати відповідні розписки про те, що вони відмовляються від імунітету», — каже Віктор Ющенко.

Під час спілкування з журналістами Президент окреслив свої досягнення у відносинах Україна–ЄС, Україна–НАТО та Україна–США. Говорячи про безпекову політику, він наголосив, що в Україні зростає кількість прихильників вступу до НАТО. Адже, за даними Ющенка, сьогодні вже 33% громадян нашої дер­жави висловлюються за вступ до НАТО порівняно з 14% — у 2005 році.