Жінка в олії, камені та серед квітів (а також М про Ж)

Жінка в олії, камені та серед квітів (а також М про Ж)

У рейтинґу «Книжка року’2007» сьоме місце у мистецькій підномінації посів дещо несподіваний проект Благодійного фонду сприяння розвитку моди «Жіночий образ у сучасному українському мистецтві (кінець ХХ століття)». Нині цей фонд повернувся до видавничої діяльності й започаткував серію альбомів «Артвізитівка Києва»: буде представлено українську родину у мистецтві, кращі гобелени, батіки, скло, ювелірні прикраси — і так 18 видань. Мета проекту, за словами його авторки Людмили Черватюк, — оцінити внесок сучасних митців до багатовікової скарбниці київської штуки.

Література євростандарту

Література євростандарту

У Брюсселі позавчора оголосили імена 12 лауреатів першої літературної премії Євросоюзу, покликаної сприяти обміну сучасною літературою між країнами Євросоюзу, пропагувати найкращі зразки євросоюзівського письменства. За три роки в поле зору суддів потраплять письменники з 34 країн, наразі присудили премії семи жінкам і п’яти чоловікам із 12 країн. Офіційне вручення премій «першого призову» відбудеться 28 вересня, а господарем церемонії нагородження буде автор детективів із Швеції Хеннінг Манкель. Кожний переможець отримає по 5000 євро, і Євросоюз буде сприяти перекладу цих книг різними мовами, повідомляє сайт www. euroalert.net.

Невиправдані сподівання

Невиправдані сподівання

Тоді як 16 липня світові ЗМІ передавали про рекордний у США касовий збір прем’єри «Гаррі Поттер і Напівкровний Принц» (22,2 мільйона доларів лише за одну прем’єрну ніч), в Україні тільки готувалися до початку прокату. Завдяки старанням видавництва «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА», яке швидко і якісно видавало переклади всіх частин «поттеріани», у нас сформувалася своя армія прихильників історії про хлопчика–чарівника. Але цільова аудиторія книги від часу виходу першого тому в 1997 році виросла, тепер дорослі хлопчики й дівчатка сприймають роман більше як боротьбу добра і зла. Як би не критикували Джоан Ролінг, але її книжки саме про це: що таке «добре» і що таке «погано» з вчительською ретельністю вона пояснює у діалогах, бійках і переживаннях героїв. Педагогічну місію «поттеріани» вже визнали навіть у Ватикані, де відзначили останній фільм за «належний баланс» у висвітленні романтичних стосунків між підлітками і чітку оцінку, що добро має перемогти зло. Але прихильники цієї казкової історії зі святими отцями не погоджуються.

Всі статті рубрики