Засідання — позачергове, блокада — регулярна

15.07.2009

БЮТівці не дають парламенту розслабитися. Як тільки депутати линуть думками на відпочинок — фракція Тимошенко збирає 150 підписів задля того, щоб провести позачергове засідання. А фінал такий, як завжди. Учора Партія регіонів знову заблокувала трибуну Верховної Ради, вимагаючи поставити першим питання підвищення мінімальної зарплати та пенсії.

Довкола трибуни депутати знову розвішали багато плакатів, у тому числі й нові. Серед них — твердження, що саме Партія регіонів захистить людей, а також запитання до міністра внутрішніх справ: «Юра, де Лозинський?».

Цього разу парламентські опоненти були дуже близькими до того, щоб домовитися. Юлія Тимошенко погодилася відкласти низку питань аж на осінь (зокрема, заповнення кадрових прогалин в уряді), аби лиш Партія регіонів розблокувала трибуну. До порядку денного пропонувалося тільки три питання: про рекапіталізацію проблемних банків, про забезпечення фінансування підготовки до Євро–2012, про зміни до закону про вибори Президента. «Тимошенко закликає Партію регіонів проявити бодай мінімальну політичну відповідальність та забезпечити ухвалення надважливих антикризових законів, відклавши убік усі конфронтаційні питання», — повідомила про позицію лідерки БЮТ прес–служба Кабінету Міністрів.

БЮТівець Андрій Кожем’якін напередодні заявляв, що «регіонали» погодились на такий порядок денний. «Представники Партії регіонів пообіцяли, що блокування парламенту не буде», — відзначив Кожем’якін у коментарі журналістам у понеділок.

Віктор Янукович також підтверджував, що Партія регіонів підтримує ухвалення трьох законів (щоправда, з певними зауваженнями). «Ми — за спільну і конструктивну роботу парламенту», — казав лідер ПР. Але вже вчора під час візиту до Дніпропетровська головний «регіонал» заявив, що його партія таки блокуватиме трибуни далі. «У нас немає іншого шляху. Однозначним пріоритетом для нас є питання життя людей, наших виборців», — цитує Януковича УНІАН.

Тож о 16.00, коли БЮТівці прийшли до парламенту зі свого партійного з’їзду, їх знову очікувала блокада... Погоджувальна рада станом на 17.30 намагалася домовлятися про розблокування — за деякими даними, засідання могло розпочатися о 18.00, коли цей номер «УМ» уже був зданий до друку. Спікер Литвин пропонував ухвалити тільки закон про вибори Президента і закрити нарешті сесію.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Віктор Ющенко готовий розпочати консультації щодо розпуску Верховної Ради в разі згоди лідерів фракцій. Про це повідомив журналістам представник Президента в парламенті Ігор Попов, коментуючи заклики Голови ВР щодо політичного рішення про дострокові парламентські вибори.

Відповідаючи на запитання, чи існують зараз підстави для розпуску Ради, Попов сказав: «Підстав з’являється дедалі більше. Парламент не може розпочати пленарне засідання більше ніж 30 днів — ця підстава з’явиться через два тижні. Крім того, у нас немає коаліції, яка нараховує більше, ніж половину конституційного складу парламенту. Ця підстава вже існує давно, але ми її не використовуємо, бо на сьогодні оголошувати вибори — це загроза нового політичного протистояння».