По учасників — на Майдан

14.07.2009

Минулої суботи в Українському домі у Києві таки відбулися збори ініціативної групи з організації всенародного референдуму, на який було винесено питання конституційного устрою: скасування політреформи–2004, розробка і прийняття нової Конституції лише Конституційною асамблеєю, обрання народних депутатів шляхом самовисування, а не за партійними списками, обрання суддів за мажоритарною системою тощо. Як уже повідомляла «УМ», тепер ініціативна група має зареєструватися у Центрвиборчкомі, після чого займеться збором 3 мільйонів підписів.

«До збору підписів приступимо десь за місяць, — повідомив «УМ» один з ініціаторів акції та засновників альянсу «Майдан» Михайло Свистович. — Нам потрібно провести ще двоє зборів, а також пройти бюрократичну процедуру з оформлення документів у міськраді».

Нагадаємо, ініціатором зборів є позапартійний загальноукраїнський трудовий рух «Солідарність», ідею підтримали громадські організації «Ми — українці», «За чесну владу», альянс громадянських активістів «Майдан», що вийшов із «чорної» «Пори», представники ще кількох ініціатив. Але самі збори виявили ще низку невеликих організацій, які готові працювати задля народного плебісциту. «Це як просіювання золота. Різні люди були — хтось залишиться, а хтось відсіється, — додає задоволений результатами зборів пан Свистович. — Показово, що багато з учасників прийшли «у розвідку» і були приємно здивовані тим, що збори організовані громадськістю, а не політиками».

Цікаво, що на початку збори не мали кворуму — зареєструвалося лише 140 учасників при необхідній мінімальній кількості у 200 осіб. Організатори згадували Конотоп — чимало активістів поїхали на Сумщину святкувати 350–річчя перемоги української зброї. Але люди не розгубилися: покликали знайомих, на майдан Незалежності пішли добровольці з інформаційними бюлетенями, які загітували потрібну кількість перехожих для участі у засіданні. Підсумок — 210 зареєстрованих учасників.

«Добре, що нам на Хрещатику довелося шукати людей, бо це засвідчує справжню народну ініціативу, — каже Михайло Свистович. — Що й казати, якщо навіть власник агенції «Наш формат» Володислав Кириченко агітував людей на майдані Незалежності, як простий волонтер!»

Без змін більшістю голосів учасники зборів проголосували запропоновані до винесення на референдум питання. Винятком стала лише пропозиція організаторів щодо обмеження депутатської недоторканності — люди не погодилися з цим і проголосували за скасування ст. 80 Конституції, якою гарантовано цю саму недоторканність, узагалі.

Організатори констатують, що минулої суботи було покладено початок активного просування в народні маси ідеї референдуму.