Стан київських 65 дітей, котрих до Львова доправили з закарпатського санаторію «Перлина Карпат», повністю нормалізований, і їх усіх без винятку відправили додому, повідомив «УМ» начальник управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Віктор Кімакович. За його словами, основною причиною масового отруєння став сальмонельоз. Крім сальмонели, у «Перлині Карпат» санітарні служби виявили і збудники стафілококу. Як повідомила головний лікар Закарпатської санітарно–епідеміологічної станції Віра Чиж, ці отруйні бацили виявили у холодильниках для зберігання риби та м’яса, на дошках для нарізання, у маслі і навіть у салаті зі свіжих овочів. За словами пані Чиж, збудників сальмонели знайшли у працівників харчоблоку, включно з офіціантом і кухарем. Не дивно, що з таким «букетом» діти злягли по дорозі, адже напередодні виїзду вони якраз незле підобідали «сальмонелою». Зараз лікарі зіставляють, чи виявлені у харчах збудники збігаються з різновидами бацил, виявлених у дітей. Тож учора санаторій «Перлина Карпат» без вагань закрили.
І якщо епопея із закарпатськими «жертвами» завершилася більш–менш «без ускладнень», то діти зі львівської «Конвалії» досі перебувають у шпиталі. Хоча зі значно простішим діагнозом. Як пояснив «УМ» Віктор Кімакович, попередній діагноз — дизентерія. Дизентерійну паличку виявили у м’ясі та сардельках, якими годували дітей. Досі шпиталізовано 28 дітей та трьох дорослих. Половина пацієнтів, суворою мовою лікарів, перебуває у «стані середнього ступеня важкості», решта — «легкого».
Причиною ж госпіталізації дітей 3 липня з оздоровчого центру «Сонячний берег» у Донецькій області фахівці називали гостру кишкову інфекцію. Як повідомляла «УМ», тиждень тому 20 дітей віком від 8 до 16 років опинилися у лікарнях Маріуполя з ознаками харчового отруєння. Усіх потерпілих згодом виписали, а двох дорослих — кухаря та кухонного працівника, у яких, за результатами бактеріологічного обстежень, виявили виділення збудника інфекції, — відсторонили від роботи.
За висновком обласної СЕС, «найбільш імовірним фактором передачі інфекції стали харчові продукти, які готували у харчоблоці дитячого центру». Також санітарні лікарі відзначають, що забрудненню їжі посприяло недотримання привил особистої та громадської гігієни персоналом харчоблоку, неякісний обробіток технологічного обладнання та посуду після використання. До адміністративної відповідальності вже притягнули директора дитячого оздоровчого центру «Сонячний берег» та завідуючу харчоблоком. А відкриття другої зміни в центрі з 12 липня поки заборонено аж до усунення всіх виявлених недоліків.