НОВИНИ ПЛЮС

08.07.2009

Уйгури відновили акції протесту

Учора в Урумчі, столиці Синцзян–Уйгурської автономії Китаю, відновилися масові акції уйгурів, передає агенція AFP. На вулиці вийшли близько 200 городян, які вимагали відпустити затриманих поліцією їхніх рідних та близьких. Акцію протесту було влаштовано перед закордонними журналістами, яких влада автономії привезла у спеціальний прес–тур, свідчить AFP. Напередодні китайська офіційна інформагенція «Синьхуа» уточнила кількість затриманих після масових заворушень у неділю — 1134 особи. З’ясовано й офіційне число загиблих — 156 осіб (6 липня повідомлялося про 140 загиблих).

Нагадаємо, що причиною масових заворушень стала загибель на фабриці в провінції Гуандун двох робітників–уйгурів та побиття ще приблизно 80 уйгурів. В Урумчі на знак протесту проти гонінь на уйгурів вийшли на вулиці кілька тисяч людей. Маніфестація переросла у сутички з поліцією та побиття китайців. Уйгури, яких у провінції мешкає близько восьми мільйонів, виступають за незалежність краю від Китаю, який загарбав ці землі у 1949 році.

Найдорожчі міста світу

Найдорожчим містом світу визнано японську столицю. Токіо посунуло з позицій цього не вельми приємного лідерства Москву, яку вважають найдорожчим містом світу з 2006 року. Такі результати досліджень навів укладач рейтингу найдорожчих міст світу — консалтингова агенція Mercer Human Resource Consulting. Цьогоріч російська столиця перемістилася вже на третє місце, пропустивши поперед себе ще одного «японця» — місто Осаку. Четвертим, найдорожчим для проживання, містом названо швейцарську Женеву. На п’ятій сходинці — Гонконг. А найдешевшим серед найдорожчих визнано південноафриканський Йоханнесбург.

Для того, щоб скласти цей рейтинг, враховують ціни на приблизно 200 товарів та послуг, зокрема й оренди житла, вартості продуктів харчування, бензину. Київ, вочевидь, дослідженням не був охоплений.

Знайдено Іродові каменоломні

У Єрусалимі археологи виявили каменоломні біблейського царя Ірода. Про це відкриття написала газета Jerusalem Post із посиланням на ізраїльське управління старожитностями. За припущеннями вчених, із цих каменярень видобували матеріал для реконструкції другого єрусалимського храму, яку проводив цар Ірод. Крім того, частина муру Єрусалима, що оточував Храмову гору і залишки якого можна побачити і в наші дні, були збудовані за часів Ірода з матеріалу, добутого в цих самих каменоломнях. Зараз ці залишки стін більш відомі під назвою Стіна плачу.

Раніше на околицях Єрусалима вже було виявлено кілька каменярень, де могли брати матеріал для будівництва в епоху царя Ірода, але лише в останній із знайдених могли видобувати такі велетенські блоки, які за розміром відповідали масштабу міського муру та храму, пише газета.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>