НОВИНИ ПЛЮС

08.07.2009

Австрія в Україні

В Україні з триденним візитом перебуває федеральний президент Австрії Хайнц Фішер. Глава Австрії привіз із собою представницьку делегацію: міністрів закордонних справ і економіки, президента федеральної палати економіки тощо. Вчора з паном Фішером зустрічався Президент України: спочатку сторони провели переговори віч–на–віч, потім — у складі делегацій, а відтак провели форум ділових кіл.

Віктор Ющенко подякував австрійцям за те, що «ми маємо безпроблемні відносини в цілому». Президент висловив сподівання, що Австрія сприятиме зближенню України з ЄС. Ющенко має надію, що до грудня, коли відбудеться саміт Україна — ЄС, угода буде готова. «Непростий час, очевидно, і для Європейської комісії, і для багатьох національних економік, але — повторюю — задача чітка і ясна: Україна повинна виконати все, щоб у грудні ми наблизилися до теми підписання угоди про асоціацію Україна — ЄС», — заявив Президент.

Фішер похвалив хороший рівень стосунків України з Австрією: ця країна — четвертий за обсягами інвестор нашої держави.

«Справа Луценка»

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вчора на засіданні тимчасової слідчої комісії парламенту у своїй справі відмовився надавати депутатам згоду на оприлюднення матеріалів щодо розслідування німецькою стороною інциденту за його участю в аеропорту Франкфурта. Нагадаємо, ідеться про «п’яний» конфлікт Луценка з німецькими правоохоронцями та працівниками летовища. Упродовж засідання члени ТСК щонайменше тричі ставили міністру відповідне запитання, аби мати змогу користуватися інформацією від іншої сторони, а не лише свідченнями міністра. Натомість Луценко заявив: «У вас на руках відповідь прокуратури землі Гессен, де написано про відмову у провадженні кримінальної справи. Я вважаю, що саме цим фактом має користуватися українська громадськість». Також глава МВС ще раз відзначив, що у відставку не подаватиме.

Стосунки з Росією

Посольство України в Росії закликало керівництво Москви змінити тональність своїх висловлювань. За словами прес–секретаря амбасади Олега Волошина, російська столична влада має утримуватися від образ, якщо хоче бути «бажаними гостями на українській землі».

Ця заява пролунала у відповідь на слова прес–секретаря московського мера Сергія Цоя. Речник Юрія Лужкова раніше назвав «повним ідіотизмом» і «безумством» критичну заяву Віктора Ющенка про те, що проекти московської влади спрямовані проти державності та територіальної цілісності України.

Волошин зауважує, що заява Цоя лише підтвердила побоювання Ющенка.