НОВИНИ ПЛЮС

07.07.2009

Гондурас не пустив поваленого президента

Спроба поваленого військовою хунтою президента Гондурасу Мануеля Селаї повернутися на батьківщину вчора закінчилася безрезультатно. Напередодні нова влада заборонила перетинати повітряний простір Гондурасу іноземним літакам, отож лайнер, на борту якого перебував Селая, не зміг приземлитися. Невдаха–президент змушений був повернутися до сусідньої Нікарагуа.

Тим часом тисячі його прихильників, які зібралися в аеропорту столиці, вступили в сутички з солдатами, котрі блокували летовище та злітно–посадочні смуги. За інформацією ІТАР–ТАКС, троє маніфестантів загинули, кільканадцять — отримали поранення.

Болгарію «взяли» правоцентристи

На парламентських виборах, які відбулися минулої неділі в Болгарії, перемогу здобули правоцентристи. За партію «Громадяни за європейський розвиток Болгарії (скорочено в болгарській абревіатурі — ГЕРБ), яку очолює мер Софії Бойко Борисов, віддали голоси 39,7 відсотка виборців. Такі офіційні дані оприлюднила учора Центральна виборча комісія країни. Соціалістична «Коаліція за Болгарію», котра досі була при владі, набрала 17,72 відсотка голосів, рух «За права і свободи» — 14,47 відсотка; радикальна націоналістична «атака» — трохи більше 9 відсотків. До парламенту також потрапляють дві менші партії — «Синя коаліція» (6,73%) та «Порядок, законність і справедливість» (4,13%). Відтак за результатами виборів правоцентристи формуватимуть уряд, який очолить Борисов. Для того, щоб утворити коаліцію, достатньо буде одніє партії «Синя коаліція», з якою переможці вже почали переговори.

Ревізії буде піддано насамперед внутрішні пріоритети країни. Бойко Борисов та його однопартійці перемогли, спираючись на гасло боротьби з корупцією. Нагадаємо, що Євросоюз жорстко критикує Софію за нездатність боротися з корупцією, а у 2007 році навіть позбавив Болгарію мільйонів євро союзної допомоги.

Повені у В’єтнамі

Сезонне явище — повені у В’єтнамі — днями забрали життя 22 осіб, передає «Рейтер». Ще 30 вважають зниклими безвісти. Зливи почалися ще в ніч на суботу і тривають досі. Сотні гектарів рису затоплено, зруйновано близько п’ятисот будинків.

Щороку в пору мусонних дощів у В’єтнамі гинуть люди. Так, минулоріч жертвами паводків у цю пору стали 64 в’єтнамця.

Загинули в бійці за «віагру»

У Непалі дев’ятеро селян загинули в масовій бійці за ліки від імпотенції, повідомила РІА «Новості». Точніше в бійці за право збирати гриб кордицепс, який у китайській медицині застосовують для лікування імпотенції та безпліддя. Цей гриб–паразит росте в горах на висоті чотири тисячі метрів, і його сезонний збір приносить чималий дохід мешканцям західного Непалу. Сутичка відбулася, коли на ділянку, де росте чудодійний гриб, прибули молоді чоловіки з іншого району. Місцеві збирачі жорстоко покарали зайд — сімох прибульців було забито до смерті ,а ще двоє зірвалися в ущелину при спробі втекти від побоїща.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>