День народження з трьома нулями

07.07.2009
День народження з трьома нулями

Над святковим мітингом на центральній площі Вільнюса майорить і український прапор. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Литва урочисто відзначає своє тисячоліття. На святкування до столиці Литовської Республіки Вільнюса вчора з’їхалися монарші особи — королева Данії Маргрете II, король Норвегії Харальд V, король Швеції Карл Густав XVI із королевою Сильвією, президенти Латвії, Ісландії, Грузії, Фінляндії, інші державні керівники. Привітати державу, з якої в України чималий шмат спільної історії, приїхав і наш Президент Віктор Ющенко.

«Тут, у Вільнюсі, панує найважливіше — дух свободи. Звідси наприкінці 80–х років минулого сторіччя прийшов потужний визвольний імпульс, який підірвав Радянську імперію. Ваш виступ пробудив Україну. Ми завжди були поруч і завжди будемо разом», — наголосив В. Ю., виступаючи з вітальним словом на урочистій церемонії відкриття монумента до тисячоліття Литви.

Також Ющенко провів зустріч із новообраним президентом Литви Далею Грібаускайте, яка обійме цю посаду з 12 липня. На президентських виборах, що відбулися 17 травня, майбутня глава держави отримала майже 70 відсотків голосів виборців. Згодом глава нашої держави, коментуючи цю розмову для українських ЗМІ, нагадав, що Литва послідовно підтримує євроатлантичні і європейські прагнення України, і для нас дуже важливо зберегти цю тенденцію. За словами Ющенка, вони з пані Грібаускайте обговорили й візову політику, зокрема щодо безкоштовного оформлення литовських (нагадаємо, Литва входить до переліку країн Шенгенської зони) віз для громадян України. Український Президент запросив колегу здійснити свій перший закордонний візит до Києва і в рамках цього візиту підписати низку угод — насамперед із візової тематики. Даля Грібаускайте відповіла, що поки не може цього обіцяти, але намагатиметься «робити все можливе».