Працювати, блокувати чи закривати?

07.07.2009
Працювати, блокувати чи закривати?

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

За графіком, цей тиждень має бути останнім у весняно–літній сесії Верховної Ради. Далі депутатів чекає відпочинок, із якого вони вийдуть уже напередодні президентської виборчої кампанії. Однак парламент — нестабільна установа, і депутати неодноразово міняли свої робочі графіки. Зокрема, лише за минулий тиждень відбулися два позачергові засідання. Вчора на засіданні погоджувальної ради лідери фракції Блоку Юлії Тимошенко натякнули, що про відпочинок думати таки рано…

 

Адекватні й не зовсім

Партія регіонів знову пригрозила заблокувати парламентську трибуну. Соратники Віктора Януковича вимагають ухвалити законопроект про підвищення соціальних виплат. «Якщо цього не буде, завтрашнє засідання не відбудеться», — заявив перший заступник голови фракції Олександр Єфремов.

БЮТівці, які минулого тижня виступили ініціаторами двох позапланових засідань, заявили, що реагуватимуть «адекватно». «Ми будемо змушені ініціювати додаткові засідання, якщо ця сесія не буде закрита, або ж позачергову сесію — у випадку, якщо цю сесію вдасться закрити», — повідомив голова парламентських БЮТівців Іван Кириленко.

Віце–спікер Микола Томенко — також представник Блоку Тимошенко — пояснив на вчорашньому брифінгу, «народні депутати просто не мають морального права йти на літні канікули». На думку Томенка, Верховна Рада мусить розглянути законопроекти щодо рекапіталізації банків, бюджету–2010, виборів Президента тощо (проект про скасування депутатської недоторканності вже забули?).

«За ситуацію в країні несе відповідальність парламент. У тому числі і опозиція. Тому ми попередньо інформуємо представників опозиції, що краще, можливо, здати квитки чи повернутися з відпусток. Тому що ми будемо працювати, поки не будуть прийняті рішення», — відзначив, за повідомленням прес–служби ВР, Томенко.

Як їм дотягнути до 24 липня

А тим часом Партію регіонів з її «неробством» запідозрили у намаганнях домогтися дострокових парламентських виборів. Голова парламенту Володимир Литвин висловив думку, що, блокуючи трибуну, фракція ПР хоче дати Вікторові Ющенку підстави для розпуску Ради. Адже глава держави може розпустити ВР, якщо її засідання не можуть розпочатися протягом 30 днів.

Володимир Литвин уже вирахував «дедлайн», до якого Президент Ющенко матиме право оголосити дострокові вибори до парламенту. «Я можу сказати, що до 24 липня Президент України може розпустити Верховну Раду, якщо для цього будуть підстави», — цитує спікера агенція УНІАН. Литвин пояснив, що повноваження Президента закінчуються 23 січня 2010 року — на п’ятий рік президентства, а підписувати акт про дострокові вибори ВР глава держави, згідно із законодавством, може не пізніше як за півроку до кінця своєї каденції.

Натомість Юлія Тимошенко не вірить у можливість дострокових виборів. «Парламентські вибори — у 2012 році», — заявила лідерка БЮТ учора під час візиту в містечко Українка на Київщині. Вона вважає, що блокування трибуни «регіоналами» — «це чиста провокація, щоб не працювала Верховна Рада до кінця, аж до президентських виборів».

 

ЗАВІСА

Голова ВР Володимир Литвин повідомив: якщо парламент буде заблоковано, він не закриватиме сесію. «Можна закрити, якщо бігати в умовах заблокованої роботи по сесійній залі і шукати місце, з якого можна це зробити, але я цього робити не буду. Адже є місце Голови Верховної Ради», — заявив Литвин.