Привіт, зброє!

07.07.2009
Привіт, зброє!

«Незважаючи на чутки й економічну кризу, «Молодість» відбудеться», — такими словами розпочав попередню прес–конференцію, присвячену кінофестивалю, його художній керівник Андрій Халпахчі. Наразі масштабних новин про подію, що відбудеться в Києві 24 жовтня — 1 листопада, небагато, але вони знакові. «Молодість» знайшла нових партнерів. Фінансову підтримку здійснюватиме новоявлений фонд «Нові традиції», очолюваний особою зі звучним ім’ям Сергій Бондарчук. Із кіно цю людину пов’язує те, що він фінансував документальну картину Сергія Буковського «Живі». Але більше в Україні він відомий як генеральний директор ДК «Укрспецекспорт». Бондарчук уже зобов’язався виділити на проведення фестивалю 300 тисяч доларів (опікуючись також приїздом зірки–гостя фестивалю), що становить третину від загального бюджету «Молодості».

Ще одну третину, як сподівається Халпахчі, мали би забезпечити держава і місто, натомість там тільки врізають видатки. «Міністерство культури зменшило підтримку цього року: минулого року вони дали 1,5 млн. гривень, цього року заплановано мільйон, — розповів Андрій Халпахчі. — Що стосується міста, то минулого року було заплановано 100 тисяч гривень. Уперше на фестивалі з’явився мер Леонід Черновецький, який на закритті додатково вручив 10 тисяч гривень найкращому фільму в «Українській панорамі» й пообіцяв підтримку «Молодості». Але за минулий рік наша шановна пані Зоріна (Світлана Зоріна — начальник Головного управління культури і мистецтв КМДА. — Ред.) розрахувалася з нами тільки на 20 тисяч гривень і дуже просила відмовитися від решти 80 тисяч гривень. Запитання до мера: «Де його обіцянки?» Бо на цей рік нічого у міському бюджеті не заплановано». Попри нестабільне фінансове становище кінофестивалю, ціни на квитки не підвищуватимуть, пообіцяв його художній керівник. І ніби між іншим, пригадав, що «Молодість» змінила генерального директора — на місце Максима Ільяшенка, який обіймав цю посаду впродовж двох років, прийшов Артем Денисов, колишній віце–президент НТКУ.

Кінематографічна частина «Молодості» не укомплектована остаточно, але фільмів набралося уже вдвічі більше, ніж торік. Покази відбуватимуться традиційно у кінотеатрах «Київ» і «Жовтень», а також «Кінопалаці», окремі програми, як–то «Українська панорама», відбудуться в Будинку кіно. Кінотеатр «Київ» також стане майданчиком офіційних церемоній відкриття та закриття кінофестивалю, оскільки Палац «Україна», де раніше відбувалися урочистості «Молодості», не влаштовує організаторів «жахливою проекцією, яка не відповідає міжнародному стандарту». «Мені завжди соромно перед режисерами, фільмами яких ми відкриваємо фестиваль, за якість показу», — підкреслив Халпахчі. Соромно за якість звуку та зображення не лише арт–директору «Молодості», а й усім, хто хоч раз був присутній на цих подіях. Проте втиснути весь бомонд, який приходить на «Молодість», у фойє кінотеатру — надто сміливий економ–варіант.

Ймовірно, що фільмом–відкриття 39–ї «Молодості» стане картина «Коко Шанель і Ігор Стравінський» (який, до слова, закрив цьогорічний 62–й Каннський кінофестиваль). Режисер картини — Ян Кунен («99 франків»), у ролі Коко Шанель — Анна Муглаліс, Ігоря Стравінського грає данський актор Медс Міккельсен. В останні дні вирішуються й питання знаменитостей: «Більшість зірок мають свої плани, — повідомив Халпахчі. — І всі, з ким ми спілкувалися, просили зачекати до кінця липня, бо тоді вони знатимуть свої плани на осінь».