Розборки в маленькому Марганці

03.07.2009
Розборки в маленькому Марганці

Того ж дня у Марганці трощили автомобілі. (Фото автора.)

Люди йшли і йшли... Здавалося, що цьому потокові немає кінця–краю. Такої масової похоронної процесії 50–тисячний Марганець ще не знав — так принаймні стверджували мої співрозмовники.

Біля труни загиблого вже виплакала всі сльози мати. Ще стримував себе батько, який терміново приїхав із Москви, де перебував на звичних для марганчан заробітках. Дуже плакала дівчина, з якою Сергій, кажуть, уже готувався до весілля... На стіні будинку, де мешкав загиблий, хтось написав «Бондик Super» — як своєрідний вияв поваги до нього. Присутні не могли повірити, що співробітника міліції могли вбити серед білого дня — точніше, близько шостої години недільного вечора, коли Україна відзначала два свята — Конституції і молоді.

 

Виконав обов’язок ціною життя

На те, що 22–річний співробітник марганецької міліції Сергій Бондаренко, який зовсім недавно отримав диплом юриста, був у цей час, як кажуть, не при виконанні, вже не зважає, здалося, ніхто. Бо він свій обов’язок міліціонера і просто громадянина виконав. Виконав ціною власного життя.

Подробиці інциденту ще з’ясовує слідство. Проте, здається, ніхто не сумнівається, у тім числі й правоохоронці, що Сергій намагався запобігти бійці. Також відоме і місце зародження конфлікту — козацька гармата на пам’ятникові — згадці про те, що тут колись була Томасівська Січ. Що мимоволі сприймається символічно. Бо людський поголос та й, певною мірою, засоби масової інформації поширили версію, що інцидент стався на міжнаціональному ґрунті — між місцевими мешканцями та вірменами, яких тут мешкає немало. Проте прокурор Марганця Андрій Зацаринний, з яким я поспілкувався, це категорично заперечив. На його переконання, бійка виникла на суто побутовому ґрунті. Щоправда, Андрій Михайлович заперечив і те, що після вбивства Сергія Бондаренка місцеві жителі стали підпалювати оселі вірмен та їхні автомобілі. Однак я самотужки знайшов цьому спростування — фотопідтвердження потрощених автомобілів місцевих вірмен.

Учасники бійки тепер під охороною

Того дня у кафе «Скорпіон», розташованому за Марганцем на так званому Острові, на березі рукотворного Каховського водосховища, відпочивало чимало людей. Проте одна компанія вирізнялася своєю масовістю — близько 30 осіб. Молоді люди, серед яких був і Сергій Бондаренко, відзначали спільно відразу три дні народження. Внизу, ближче до води, відпочивало кілька вірмен та українець. Коли ж із великої компанії залишалося людей зо п’ять, і виникла сутичка. Очевидці стверджують, що Сергій Бондаренко, який намагався запобігти бійці, отримав удар ножем у серце.

Безпосереднім учасникам інциденту наразі виділено охорону. Один із них в інтерв’ю місцевому телебаченню розповів, що вірмени до бійки готувалися, бо мали при собі ножі. І з протилежного боку дістали поранення всі. Проте цей конфлікт молодий чоловік міжнаціональним не вважає, оскільки серед друзів Бондаренка теж був один вірменин, якому дісталося від своїх же.

Біля Центральної міської лікарні, куди доправили поранених, виникла нова хвиля з’ясування стосунків. Там уже дісталося й автомобілям, що їх потрощили учасники конфлікту.

Як повідомив Андрій Зацаринний, підозрюваного у вбивстві 30–річного Самвела доправлено до слідчого ізолятора в Дніпропетровську, бо розслідуванням займатиметься обласна міліція. Що стосується особи підозрюваного, то у Марганці він мав погану репутацію ще зі шкільних років. Нічим конкретно не займався, зате їздив на шикарному «Мерседесі». Та й мало не всі марганчани стверджували, що Самвел із братом тижнів зо два тому з Сергієм Бондаренком уже зіштовхувалися. Тоді нібито співробітник міліції взяв гору. «Та й чому їхати до кафе з ножами, якщо з’ясовувати стосунки з ним не планували?» — самі себе запитують люди. Більше того, мені дали цілий перелік конкретних епізодів щонайменше хуліганських дій, деякі навіть відзнято на відеокамеру, молодих людей вірменської національності, які закінчувалися безкарно. Одна з постанов про відмову в порушенні кримінальної справи яскраво це ілюструє. 9 березня в кафе «Старый город» близько 2–ї години ночі до потерпілого Р. підійшли двоє осіб вірменської національності і стали безпричинно бити. Особу одного з них було встановлено, але оскільки його місцеперебування, як і особу другого хулігана, встановити не вдалося, справу... закрили.

Люди кричали: «Ганьба!»

Проте ніхто з марганчан не вважає, що у місті існує конфлікт із представниками вірменської громади, більшість у якій складають люди пристойні й порядні. Мовляв, тінь на вірмен кидає невелика група молодиків. Проте головною причиною люди вважають бездіяльність місцевої влади і насамперед міліції, начальник якої, до речі, змінився буквально за тиждень до трагедії. Мовляв, вчасно карали б винних, і трагедії не сталося б. А безкарність породжує вседозволеність. Отож, вважають люди, міжнаціональний конфлікт породила місцева влада — і тепер ні в чому не винні вірмени змушені хвилюватися за власну безпеку. Кажуть, що всі вони виїхали з Марганця та навколишніх сіл. Принаймні співробітники міліції, яких стягнули значні сили з усієї Дніпропетровщини, вірменські оселі тепер посилено охороняють.

Ця ж думка превалює і у зверненні громадськості Марганця, під яким у день похорону Сергія Бондаренка підписалися близько 170 людей, але ніскільки не здивує, якщо через декілька днів рахунок піде на тисячі. Трагедія байдужих не залишила.

Хоча, з одного боку, у зверненні зазначається, що заколотниками потасовки виступили саме громадяни вірменської національності, але з іншого — «розцінювати те, що сталося, як міжнаціональну ворожнечу, ми не можемо, оскільки серед спортсменів були вірмени, а серед вірмен були українці. Але в даній ситуації виникає питання: чому місцева влада не діє?».

І відразу після похорону Сергія Бондаренка близько 500 марганчан рвонули до міської ради, де проходила терміново скликана сесія. До людей під акомпанемент багатоголосого «Ганьба!» вийшли міський голова Сергій Кузнєцов, начальник міської міліції та заступник начальника УМВС області. Не бачене до дотепер спокійного Марганця спілкування з народом перемістилося до великої зали міськради. Там було зачитано вищезгадане звернення. А найголовнішим підсумком слід вважати те, що цієї суботи начальник УМВС України у Дніпропетровській області Анатолій Науменко особисто прийматиме марганчан із приводу кримінальних справ, на їхню думку, безпідставно не порушених або ж не доведених до логічного кінця. І кожному такому випадку обіцяно дати належну оцінку.