Руки в голови не лише для булави

02.07.2009
Руки в голови не лише для булави

Малюнок Миколи КАПУСТИ

Корупцію неспроста порівнюють із напрочуд живучою казковою потворою. Пам’ятаєте? Із отією самою, в якої на місці відрубаної сокирякою чи мечем голови мерщій виростають ще дві. Та то в казці. А в реальному житті голови, точніше керівники районів чи міст, які потрапили під «меч» правосуддя, теж не дуже й потерпають від покарання. Цього разу навіть недоречне оте затяте: «Всіх не пересадите!» Бо про тривалу «відсидку» за ґратами за отримання хабара практично не йдеться. Керівники, які спокусилися на солідні суми, після затримання здебільшого відбуваються тільки переляком, та ще хіба що зміною місця роботи.

 

Скільки галасу через «якісь» 20 тисяч!..

Наприкінці червня співробітники облуправління СБУ Донеччини за матеріалами обласної прокуратури взяли «на гарячому» міського голову Докучаєвська. 55–річного керівника міста Віктора Дробота було затримано у службовому кабінеті відразу після отримання хабара в розмірі 20 тисяч гривень. Цю суму мер отримав від вдячного відвідувача за сприяння щодо виділення двох земельних ділянок під будівництво на ній приватних будинків.

«Ми виконували прохання прокуратури, і наша функція була силовою, — розповів згодом про затримання керівник прес–служби УСБУ в Донецькій області Олександр Балабанцев. — Зараз мер перебуває в Донецьку в ізоляторі тимчасового утримання, а слідство веде прокуратура Донецької області».

За згаданим фактом порушено карну справу за ст. 368 ч. 2 КК (отримання хабара у великих розмірах чи посадовою особою, яка посідає відповідальне становище), що загрожує покаранням у вигляді позбавлення волі від п’яти до десяти років. Плюс конфіскація майна та заборона протягом трьох років перебувати на керівних посадах. Проте в самому Докучаєвську мало хто вірив, що спійманий «на гарячому» потрапить на «нари» всерйоз і надовго. По–перше, затриманий є членом всемогутньої в регіоні Партії регіонів. А по–друге, вважають донеччани, надто «мізерною» є сума хабара, який отримав міський голова. Бо є приклади того, коли його колегам «пробачали» в кілька разів більші суми, які «прилипали» до їхніх беручких не тільки до керівної булави рук. І дійсно: днями пана Дробота випустили на волю під заставу в 17 тисяч гривень.

СІЗО і буцегарня — не для них

«Україна молода» свого часу писала про затримання міського голови Костянтинівки Юрія Роженка. Наприкінці травня 56–річного керівника «взяли» співробітники Генпрокуратури спільно з оперативниками Департаменту держслужби з боротьби з економічними злочинами. А перед тим «мер» теж «узяв» — 150 тисяч гривень. Причому це була тільки половина суми, яку донецький бізнесмен мав передати керівнику за згоду депутатів міської ради на виділення йому земельної ділянки під будівництво тут готелю.

Просто зі службового кабінету міський голова спершу потрапив до СІЗО, і за фактом було порушено кримінальну справу. Та вже через кілька днів мера звільнили з–за ґрат під підписку про невиїзд. Слідство триває, і про його результати тепер можна тільки здогадуватися. Хоча вже зараз деякі джерела стверджують, що свого роду «пом’якшуючою» обставиною стало оформлення затриманим «явки з повинною» та його заява про те, що він брав гроші не для себе особисто, а для депутатів міськради.

А ось у самому Донецьку справа 57–річного голови Ленінського райвиконкому Донецька Олексія Старостюка, який ще у лютому попався на хабарі у 40 тисяч євро, таки потрапила до суду. Цією сумою віддячив керівнику мешканець міста за виділення йому десяти соток землі під індивідуальну забудову. Обласна прокуратура порушила справу за фактом отримання посадовою особою хабара в великих розмірах, по якій проходило двоє керівних персон. Адже гроші передавали керівнику міського району через його підлеглу Вікторію Ковальову, яка зі всієї суми отримала за цю послугу «свій» відсоток — 4,5 тисячі євро.

Нещодавно Куйбишевський райсуд Донецька визнав обох підсудних винними у зловживанні службовим становищем та в спробах шахрайства в особливо великих розмірах і виніс вирок — кожному по п’ять років... умовно. Ще суд позбавив Старостюка та Ковальову права протягом трьох наступних років посідати адміністративні та господарські посади. Чим мотивована така «гуманність»? Та тим, що й зав­жди... З’ясувалося, що в керівника району дуже кепсько зі здоров’ям — чоловік потерпає від ішемічної хвороби серця та кардіосклерозу. А його підлегла, в якої на утриманні вже є одна дитина, невдовзі знову стане матір’ю.

Як каже державний обвинувач Володимир Міненков, Олексію Старостюку на суді просили десять років позбавлення волі, а Вікторії Ковальовій — сім. І саме це покарання таки відповідає факту продажу земельної ділянки за 40 тисяч євро. «Я вніс апеляцію, — розповідає про подальші наміри обвинувач Міненков. — Тепер суд першої інстанції повинен призначити дату апеляційного розгляду. Тим більше хто гарантує, що це був перший випадок отримання хабара керівником району?..»

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>