НОВИНИ ПЛЮС

01.07.2009

Перерахунок знову показав: переміг Ахмадінеджад

Рада стражів Конституції (вищий законодавчий орган Ірану) після часткового перерахунку голосів підтвердив перемогу на виборах президента країни Махмуда Ахмадінеджада. Рада перерахувала лише десять відсотків бюлетнів, вибраних навмання, проте зробила це перед телекамерами іранського телебачення, інформує Бі–Бі–Сі. Раніше Рада заявляла, що будь–які виявлені під час голосування порушення не зможуть уплинути на результат виборів. А офіційні результати виборів були такими: Ахмадінеджад — 62,63% голосів, його основний суперник Мір–Хосейн Мусаві — 33,75%. Мусаві звинуватив владу у фальсифікаціях. Під час мітингів опозиції позаминулого тижня у сутичках із військами загинули, за різними даними, від 13 до 19 осіб, близько ста отримали поранення, понад 450 протестувальників було заарештовано.

Вибух на вокзалі в Італії

Поблизу містечка В’яреджо вчора вночі зійшов із рейок товарний потяг, що прямував із порту Спеція до Пізи. Вагони зачепили цистерни з газом — і виникла пожежа, констатує РІА «Новості». Вибух був настільки сильним, що кілька п’ятиповерхівок, розташованих в історичній частині В’яреджо, поблизу вокзалу, завалилися. Під руїнами будівель та у вогні пожежі, яка сталася через сходження з рейок товарняка, загинули 13 людей, а ще 37 отримали травми та опіки.

Влада Італії виключає версію теракту. На загальну думку, причиною катастрофи стала несправність гальмівної системи потяга.

Музей Другого Туркменбаші

В Ашгабаді відкрився музей президента Туркменістану Гурбангули Бердимухамедова, повідомляє сайт «Лєнта.ру» із посиланням на туркменську агенцію «Гундогар». Відкриття приурочили до 52–річчя президента, яке країна відзначила 29 червня. В експозиції, яка складається з десяти залів, є і зал «Епоха відродження та великих змін» (так у Туркменістані називають роки правління Бердимухамедова). Він став президентом у 2007 році, після смерті від серцевого нападу авторитарного президента Сапармурата Ніязова. Попри певну лібералізацію життя в країні, Бердимухамедов так само, як і його попередник, обійняв усі найвищі державні посади, зокрема й посади прем’єр–міністра та голови вищого законодавчого органу, очолив єдину в країні партію і почав будувати свій культ особи.

У Росії вбито політв’язня

Опозиційний рух «Інша Росія» заявив про загибель у колонії суворого режиму в Красноярському краї свого засудженого колеги — Рима Шайгалимова, передає «Інтерфакс». Інформагенція застерігає: офіційного підтвердження цього факту немає. Але родичі Шайгалимова впевнені: його вбили.

Шайгалимова засудили на 5,5 року ув’язнення за побиття під час мітингу 9 травня минулого року начальника міліції Красноярська. Засуджений своєї вини не визнав. Як заявляла тоді «Інша Росія», опозиціонера затримали вже після мітингу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>