Усіх непокоїть Гондурас

01.07.2009
Усіх непокоїть Гондурас

«Обличчя» «солдатів хунти». (Фото Рейтер.)

Питання до вірменського (або й не вірменського) радіо: яка політична подія може об’єднати позиції комуністичних президентів Венесуели і Болівії, держсекретаря США, Генсека ООН та лідерів Євросоюзу? Відповідь: переворот у Гондурасі. І венесуель­ський лідер Уго Чавес, і глава зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів, і президент Болівії Ево Моралес, й інші лідери наполягають на тому, що хунта, яка взяла владу в Гондурасі минулої неділі, має повернути країні демократичний устрій — тобто президента Мануеля Селайю на посаду.

«Народ Гондурасу має право вибирати своє майбутнє самостійно», — заявляє Моралес із Болівії, — а те, що відбувається зараз, — це зазіхання військових на демократію». «Я вважаю це поверненням до варварських часів», — так оцінює ситуацію в сусідів по континенту Крістіна де Кіршнер, президент Аргентини. Держсекретар США Хиларі Клінтон висловила думку, що політичні сили Гондурасу повинні повернутися до ведення мирного діалогу. А Уго Чавес із Венесуели, за звичкою, особливо не маніжиться і рубає навідліг: «Хунта в Гондураcі якраз близька до стану війни, однак, ми не будемо поступатися цій банді головорізів» (ідеться про те, що під час перевороту в Тегусігальпі, столиці країни, було побито посла Куби, а посол Венесуели сховався в будинку глави МЗС Патрісії Родас у той момент, коли міністра арештовували заколотники).

Переворот стався вранці 28 червня, коли збройні сили оточили резиденцію президента Гондурасу Мануеля Селайї, арештували його і переправили на авіабазу, повідомляє «Франс пресс». Невдовзі главу держави вивезли в сусідню Коста–Рику, де він уже отримав свободу дій.

Причиною бунту був намір Селайї якраз того дня провести референдум щодо можливості його переобрання на другий термін (згідно з чинним законодавством, президентів у Гондурасі можна обирати не більш як на один строк). Також минулого тижня президент звільнив начальника штабу ЗС країни, міністра оборони, командувачів ВПС, сухопутних військ і морської піхоти — приводом для цього стала відмова командирів встановлювати в частинах дільниці для голосування на референдумі. Після того, як Верховний суд країни визнав референдум і відставки армійців незаконними, до столиці підтягнулися війська.

Уже після викрадення Селайї парламент — Національний конгрес — проголосував за відставку президента, а Верховний суд Гондурасу ухвалив постанову, якою узаконив дії військових щодо глави держави. Також Національний конгрес призначив тимчасово виконуючим обов’язки президента спікера парламенту Роберто Мічелетті. Відтак у Гондурасі зараз два президенти, і кожен вважає себе легітимним.

Прихильники скинутого лідера почали зводити в центрі Тегусігальпи; близько двох тисяч маніфестантів перекрили під’їзні шляхи до президентської резиденції, але загалом ситуація в країні досить спокійна. Своїм першим указом Мічелетті впровадив у країні 48–годинну «комендантську годину», яка тривала до шостої вечора вчорашнього дня.

На першому брифінгу в. о. президента особливо підкреслив, що дії військових стосовно відсторонення від влади Мануеля Селайї «повністю відповідали конституції». Водночас Селайя, котрий був обраний на посаду як правий кандидат, але останнім часом помітно полівішав, заявляє про намір «відпрацювати свій чотирирічний термін до кінця», повернутися в Гондурас, а до того — вже у вівторок за нью–йоркським часом — виступити на Генасамблеї ООН.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>