Пішли за водою...

26.06.2009

Північноморавський край Чеської Республіки внаслідок інтенсивних злив сильно постраждав. У ніч із середи на четвер рівень гірських річок Одра, Бечва та їхніх приток різко піднявся на два–три метри, вони вийшли з берегів і затопили поля, будинки, дороги та залізниці, за течією попливли припарковані автомобілі, багато будинків зруйновано. Перервано сполучення між найбільшими містами країни — Остравою, Брном та Прагою, потяги запізнювалися на десятки годин.

Загинуло щонайменше дев’ять осіб, однак рятувальники побоюються, що жертв може бути більше. В одному з постраждалих сіл двоє братів утопилися під час порятунку своєї мами.

120 осіб упродовж ночі було евакуйовано, паралізовано постачання електроенергії, газу та чистої води. Загинуло багато домашніх тварин та птиці, один фермер утратив стадо породистих коней, тому влада побоюється можливих епідемій.

Найбільше постраждали містечка Новий Їчін, Єсенік–над–Одрою, Валашське Мезиржічі, а також навколишні села. Повінь прийшла настільки стрімко, що рятувальники не встигли навіть попередити населення. Збитки ще ніхто не наважився підраховувати, однак уже зрозуміло, що вони сягнуть сотень мільйонів крон.

Місцеві органи влади негайно скликали кризовий штаб, який оголосив надзвичайний стан у всіх постраждалих районах. Як заявив прем’єр Чеської Республіки Ян Фішер, уряд виділив для ліквідації наслідків стихії та першої допомоги постраждалим 54 мільйони чеських крон (понад два млн. євро). У районі лиха, окрім рятувальників та пожежників, працює понад тисяча вояків чеської армії.

Моравії повені часто завдають ударів. Найбільш трагічною була стихія у 1997 році, коли вода забрала життя понад 60 осіб, а також у 2002 році. Подібна стихія проноситься Моравією раз на 30 років.

Від стихії постраждали також і прилеглі райони Австрії. Велика вода прийшла і до Польщі, а також у південну землю Німеччини — Баварію. На щастя, там обійшлося без людських жертв.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>