Парламент ігнорує Ахмадінеджада

26.06.2009
Парламент ігнорує Ахмадінеджада

Вояки сил безпеки охороняють спокій перед будівлею парламенту в Тегерані. (Фото Рейтер.)

Після кривавого придушення минулої суботи масових демонстрацій протесту іранців проти фальсифікацій під час президентських виборів на акції протесту відважуються вийти лише найрішучіші та найвідчайдушніші. Влада заборонила всі масові акції протесту в Тегерані, але позавчора кілька сотень людей таки зібралися перед приміщенням парламенту. Свідки події повідомили агенції «Ассошіейтед пресс», що поліція застосувала для розгону учасників акції сльозогінний газ та била людей кийками. Кілька демонстрантів ув’язалися в бійку з поліцією, а іншій частині вдалося прорватися на центральну площу, що за два кілометри від будівлі парламенту. Молоді люди намагалися повалити поліцейські барикади, вигукуючи: «Смерть диктатору!»

Учора надвечір у Тегерані мала відбутися жалобна акція в пам’ять про тих, хто загинув від куль урядових вояків минулої суботи. До проведення триденної національної жалоби за загиблими під час протестів закликав впливовий опозиційний великий аятола Хосейн Алі Монтазері. Про перебіг цієї та інших акцій важко здобути достовірну інформацію, оскільки іранська влада наклала обмеження на роботу закордонних журналістів.

Верховний лідер країни аятола Алі Хаменеї позавчора вчергове заявив, що країна не піддасться тиску. Хоча він погодився продовжити до кінця цього тижня розгляд скарг щодо виборчих порушень. Лідер опозиції та колишній прем’єр–міністр Мір Хосейн Мусаві кілька останніх днів не з’являвся на публіці. Імовірно, що подіяла погроза влади про можливий арешт за заклики до масових акцій протесту.

Влада заарештувала 25 співробітників газети, яку видавав Мусаві, а вчора Бі–Бі–Сі повідомила про арешт 70 іранських інтелектуалів та вчених, які підтримали опозицію. Тегеран розпорядився вислати двох британських дипломатів, звинувативши їх у «діяльності, яка несумісна з їхнім статусом». Лондон відповів висилкою двох іранських дипломатів.

Вашингтон повідомив, що відкликав раніше надіслані запрошення іранським дипломатам на святкування Дня незалежності США 4 липня.

Ляпасом президенту Махмуду Ахмадінеджаду можна вважати те, що 105 із 290 депутатів іранського парламенту позавчора ввечері проігнорували запрошення на урочистий прийом із нагоди його переобрання на другий президентський термін.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>