НОВИНИ ПЛЮС

20.06.2009

У Тбілісі розгромили бутафорські тюрми

Учора вночі невідомі розгромили так зване «місто камер», влаштоване грузинською опозицією біля резиденції президента Саакашвілі у тбіліському районі Авлабар. Як повідомляє агенція РІА «Новості», імпровізовані клітки, за задумом протестувальників, символізували перетворення Грузії на «поліцейську державу». Активісти опозиції, що перебували на місці події, заявили журналістам, що нападники були одягнені не тільки в цивільне, а й у поліцейську форму. За даними опозиції, під час нападу постраждали п’ятеро мітингувальників, ще трьох­ нібито повезли в невідомому напрямі. Водночас поліція не підтверджує факт затримання.

Раніше, 15 червня, під час схожого нападу також було розгромлено частину бутафорських кліток. Імпровізовані тюремні камери біля резиденції президента Грузії, будівлі парламенту та громадського телебачення стоять ще з квітня. Посидіти в такій «тюрмі» можуть усі охочі. Періодично там сидять лідери опозиції, спілкуючись звідти з пресою.

Катастрофа в’єтнамського танкера

Біля південного узбережжя В’єтнаму вибухнув і затонув нафтовий танкер Nhat Thuan. Як передає видання «Морський бюлетень», він перевозив близько 1800 тонн сирої нафти і 100 тонн дизельного палива. Масштаби розливу нафти наразі не відомі, 20 членів екіпажу врятовано, троє пропали безвісти.

Північна Корея рятує свого вождя

КНДР планує купити дороге медичне устаткування для лікування глави держави Кім Чен Іра. Про це пише південнокорейська газета «Чосон ільбо», посилаючись на північнокорейське джерело в Пекіні. За даними видання, співробітники лікарні «Понхва», де Кім Чен Ір проходив лікування після інсульту, що стався в серпні минулого року, намагаються придбати в Китаї «дефіцитні» медичні матеріали (устаткування підпадає під ембарго, введене щодо КНДР ще в 2006 році). Крім того, тоталітарний ізольований Пхеньян хоче придбати гелікоптер швидкої допомоги.

«Хвороба Кім Чен Іра здається серйозною», — цитує газету «Інтерфакс». Не виключено, що Кім знову захворів у травні цього року, і саме тому в країні активізувалася діяльність навколо призначення наступника, а також показові випробування ядерної зброї.

Помер найстаріший у світі чоловік

Офіційно найстаріший у світі чоловік — 113–річний японець Томодзі Танабе — помер учора від серцевої недостатності у своєму будинку в префектурі Міядзакі. Танабе до останнього часу живо цікавився новинами, читав газети, вів щоденник. Секретом свого довголіття він вважав повну відмову від уживання алкоголю та тютюну. Незадовго до смерті Томодзі почав рідше виходити на вулицю, а в іншому практично не потребував сторонньої допомоги. Він залишив після себе вісьмох дітей, 25 онуків і 53 правнуків.

За даними японського уряду, у 2008 році — вперше за 35 років ведення подібної статистики — кількість японців, що відзначили сотий день народження, перевищила 36 тисяч людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>