Спільний патруль

30.05.2009
Спільний патруль

Гість з Азербайджану мав розбіжності в міграційній картці. (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Днями журналістам запропонували разом із правоохоронцями узяти участь у реальному патрулюванні вулиць. Адже наприкінці весни МВС, як правило, посилює контроль за правопорядком у «проблемних» населених пунктах країни силами міліцейських спецпідрозділів. Там, де статистика вказує на значне зростання рівня злочинності, разом із потеплінням з’являються і бійці «Беркута», «Барса» та військовослужбовці Внутрішніх військ. Наприклад, уже традиційно під час курортного сезону посилюється патрулювання в Криму й у південних областях Причорномор’я. Втім патрулювати в приморських містах і селищах журналістам не пощастило — обмежилися містом Бровари, що під Києвом.

Злочинів не меншає...

Міліцейський розвод на чергування, що відбувався на центральній площі Свободи відверто дивував броварчан. Тим більше що зазвичай патрулі отримують завдання на території міськвідділу, а не на очах у публіки. Але не цього разу: навпроти будівлі мерії, потерпаючи від пекучого сонця, вишикувалося близько сотні міліціянтів, яких напевно неабияк підтримував бадьорий гімн Броварів, що лунав із динаміків. Кілька молодиків, які стояли поруч і байдикували з пивом у руках, побачивши таку кількість міліції, зі словами «забираймося звідси!» поспішили накивати п’ятами. І не дарма, якщо на совісті в них нечисто, адже саме цієї середи у Броварському районі розпочалося проведення оперативно–профілактичного відпрацювання.

«Нині статистика розкриття злочинів сягнула 70 відсотків, хоча самих злочинів не меншає. Багато в чому ми маємо завдячувати ось таким посиленим відпрацюванням територій, але ще більше залежить від громадян, від їхньої свідомості», — сказав, вочевидь звертаючись і до перехожих броварчан, заступник начальника обласної міліції Київщини Анатолій Самойленко.

Відразу потому екіпажі й піші патрулі заполонили броварські вулиці в супроводі працівників пера. Наша перша зупинка чи то пак, реагування, сталася одразу за першим поворотом. Хлопці з «Беркута» зупинилися біля салону ігрових автоматів, який, згідно з рішеннями уряду та Верховної Ради, працювати не повинен. Але у Броварах, за сто кроків від міськради, усе навпаки: і правоохоронці, і журналісти спокійно зайшли у працюючий заклад, і якби не міліцейська форма, камери і диктофони, цілком могли б випробувати власну вдачу. Натомість, лише побачивши таких «гостей», більшість клієнтів покидала «одноруких бандитів» і поспішила на вихід — від гріха подалі.

Адміністратор закладу почала нервово дзвонити по мобільному, ховаючись від допитливих журналістів. Утім особливих підстав нервувати й не було — бійці «Беркута» нікого не клали обличчям в підлогу, а лише викликали оперативно–слідчу групу, яка й має зафіксувати порушення та передати відповідне подання до прокуратури. Далі справу направлять до суду, і лише тоді гральний заклад можуть закрити.

…Але злочинців не видно

Наступне порушення закону патрульні вгледіли в чоловікові «не слов’янської зовнішності» буквально на виході з грального закладу. Треба було бачити обличчя іноземця, який ніяк не очікував побачити тут стільки міліції. У громадянина з Азербайджану виявили розбіжності в міграційній картці — чолов’яга приїхав із Закавказзя до Полтави, але чомусь вирішив оселитися у Броварах. Його хутко доставили до відділку, куди викликали працівника паспортного столу для встановлення правомірності перебування іноземця в Україні.

«Раніше затриманих іноземців відвозили просто в паспортний стіл, але після минулорічного інциденту, коли двоє нелегалів, вихопивши в міліціонера зброю, вчинили в приміщенні стрілянину, відвозимо їх до відділу, бо там безпечніше», — ділиться досвідом із журналістом «УМ» один із «беркутівців».

Далі патрулювання проходило навіть трохи нудно. Злочинців ніде не було (мабуть поховалися), а на вулицях переважала майже ідилічна картина — мами з візками, діти, що бавляться на майданчиках, парочки закоханих... Тому відразу було вирішено пройтися по «відпрацьованих» правоохоронцями місцях. Такими виявилися «наркоманські притони», які перебувають під контролем в оперативників. Прибувши до однієї з таких «хат», правоохоронці надибали в одній із кімнат молодого чоловіка «під кайфом». Неймовірний сморід і різноманітне наркоманське приладдя (зокрема, шприци), розкидане посеред загального безладу, засвідчили — хлопець регулярно вживає наркотики.

Утім міліцію не особливо цікавлять «споживачі» — ефективніше викрити мережу постачання. Тому після виховної роботи з молодиком та кількох кадрів на радість фотокорам ми залишили квартиру з гнітючими враженнями від проявів людського божевілля. У спину лунала лайка сварливої господарки, яка щойно повернулася додому і була не в захваті від того, що син впустив до квартири таких відвідувачів. Після цього бійці «Беркута» продовжили чергування самостійно.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>