НЬЮЗ–РУМ

30.05.2009

Лауреатів «Коронації слова» назвуть 4 червня

Всеукраїнський конкурс романів, кіносценаріїв, п’єс та пісенної лірики «Коронація слова» визначив своїх переможців. Їхні імена стануть відомі на церемонії нагородження 4 червня в театрі Франка. Цього року до традиційних номінацій «Романи», «П’єси», «Кіносценарії» додали ще одну — «Пісенна лірика про кохання», яку курує співак Анатолій Матвійчук. У кожній номінації присуджують три основні премії та від п’яти до десяти — заохочувальних. Спеціальні відзнаки дають «За найкращий романтичний твір» та «За найкращий історично–патріотичний твір». Загальний преміальний фонд конкурсу становить 120 тисяч гривень.

Як повідомив «УМ» керівник «Коронації слова» Володимир Панченко, цього року в конкурсі були явні лідери. Зокрема, у номінації «Романи», головою журі якого є Панченко, виділялися два твори, що згодом отримали першу й другу премії. «Перший роман — літературно дуже сильний, написаний від імені жінки. Другий — роман–тревел, незвичайний для нас жанр», — повідомив Панченко.

«Коронація слова» — проект корпорації «Крафт Фудз Україна», розпочатий у 1999 році. Мета конкурсу — пошук і видання масової літератури українською мовою, підтримка сучасного кіно й театру.

Ще одна книга про Ступку

Днями в українських книгарнях з’явилася книга театрознавця Ростислава Коломійця «Пристрасті за Богданом». Праця присвячена народному артистові України, художньому керівникові театру імені Франка Богданові Ступці і побудована на особистому сприй­нятті актора автором. Авторський текст доповнюють автобіографічні спогади Ступки і великі чорно–білі світлини.

Це вже не перше видання про Богдана Ступку. Але, як зазначив Ростислав Коломієць, його книга вирізняється тим, що «розкриває таїну Богдана Ступки». «Пристрасті за Богданом» вийшли у видавництві «Факт» ще 2006 року, проте презентація відбулася тільки зараз. Про причини такого довгого шляху книги до читача автори книги не повідомляють.