«Чайка» під крилом вертольота

30.05.2009

Хтось іще не вирішив, де проведе перший літній вікенд? Здається, всі питання відразу зникають, коли на горизонті виринає поле аеродрому «Чайка», яке вже одинадцятий рік поспіль збирає десятки тисяч молодих і красивих меломанів із різних міст України, Росії, Польщі та інших європейських держав. Програма найвідомішого рок–фестивалю Східної Європи «Чайка Open Air» спонукає кожного любителя рок–музики рахувати дні й години до 6–7 червня, коли на аеродромі виступатимуть «Бумбокс», «Мумій Тролль», «ВВ», «Аліса», «Дельфін», «Король і Шут», Rasta, «Брати Гадюкіни» та десяток інших драйвових колективів.

На прохання нерозкручених команд організатори спорудять дві сцени: головну Main Stag — і «молодіжну» — Young Talents Stage. Спеціальними гостями для «молодняка» у перший день виступатиме група Icon In Me (Швеція–Данія–Росія), а на другий день запросили українську команду Malinconia. Всього на фестивалі виступить більше 35 груп, 20 із яких — молоді маловідомі гурти. Ближче до півночі естафету в рокерів перебиратимуть діджеї.

Напевне, найбільш очікуваним буде виступ «Братів Гадюкіних». Легендарні рокери після десятирічної перерви кілька років тому дали два концерти: один — у Києві, другий — у Львові. Хоча час від часу музиканти, які мешкають у трьох різних містах — Києві, Москві й Тернополі, збираються і виступають на різних корпоративах. А також і на «Чайці». Як повідомив на прес–конференції президент фестивалю Ярослав Биструшкін, виступати на фестивалі «гадів» удалося вмовити швидко.

Організатори запевнили, що цьогоріч умови перебування на аеродромі будуть набагато кращі. Планується збільшити кількість біотуалетів, точок харчування і саме наметове містечко. Однак заздалегідь попередили — при вході буде цілодобово працювати спеціальна охоронна структура, працівники якої вилучатимуть металеві шипи від прикрас, продукти харчування і напої. «Все можна буде купити на території аеродрому за помірними цінами», — запевняє Биструшкін.

До апологетів рок–музики — металістів, панків, готів, анархістів, емо та інших неформалів, які складають основну частину відвідувачів, цього разу долучаться російські та українські бізнесмени, політики та олігархи. Спеціальним гостям навіть виділили місце для посадки вертольотів. «Наш фестиваль демократичний, тож ми робитимемо його цікавим як для поціновувачів рок–музики, так і для людей, які бажають урізноманітнити своє життя. Спеціально для цього існує диференціація вартості квитків, яка коливається від 100 до 600 гривень. Нам уже телефонували декілька бізнесменів, які бажають послухати справжній живий рок на аеродромі й збираються прибути до нас на власному авіатранспорті», — тішиться Биструшкін.

А для тих, хто на «Чайку» «летітиме» без крил, окремо розроблено транспортну стратегію фестивалю. Від станцій метро «Святошин» і «Житомирська» спеціально їздитимуть автобуси і «маршрутки».