Мода з морським бризом

29.05.2009
Мода з морським бризом

Модель із нової круїзної колекції Каменської–Кононової.

І море Іонічне, і ордер іонічний,
Олімпія–святилище й «Олімпія»–готель...
У когось ейфорія антично–історична,
А дехто іронічно потягує коктейль...

Туристичний сезон у країнах Середземномор’я по–справжньому стартував з 1 травня. У Туреччині, наприклад, у цей час ще доволі екстремальне море, і купатися в ньому наважуються винятково любителі красивих жестів, а в Греції, принаймні на Іонічному морі, — повна благодать: вода, правда, схожа не на свіже молоко, а на шовк, який свіжо струменить по шкірі. Початок сезону — це ще й низка готельних «заманух», тобто акцій, які розважать туриста, що нудиться в п’ятизіркових барах від байдиків і повного релаксу. Крім шоу аніматорів і концертів готельних вокалістів та діджеїв, готелі практикують концерти артистів із тих країн, чиї туристи топчуть їхні узбережжя, і ... модні покази. От і в середині травня в Греції, на півострові Пелопонес, у готелі Aldemar Olimpian Villiage українські дизайнери презентували публіці свої літні колекції. У багажному відділенні літака, який доправляв українських модельєрів, моделей, перукарів, стилістів, фотографів і просто гламурних туристів, було більше дорожніх сумок Lоuis Vuitton і Burberry, ніж на всіх решта, які відлітали в цей день. Як кажуть, криза не обминула нікого. Крім колекцій дизайнерського одягу для показу, у кожної дами було по вечірній сукні на кожний вечір — майже як у мами з Простоквашина.

Для оргкомітету Укра­їнського тижня моди закордонні вояжі з показами — не новина, у рамках проекту Ukrainian Fashion Games вітчизняні модельєри показувалися у Франції, в Туреччині, Індії, Чехії, США. У подібному форматі три роки тому наші дизайнери з’являлися в одному з турецьких п’ятизіркових готелів. У Греції це був показ у конгрес–холі готелю Aldemar Olimpian Villiage, можливостей розгулятися в режисера–постановника дефіле Олексія Залевського не було, тому моделі — Юлія Галкіна, Женя Пронь, Наташа Каменських та інші — ходили по ковроліновому подіуму просто — без затій. У колекції Олексія Залевського на подіум у модних бандажних сукнях вийшли дівчата з групи «Зебра» — Олена Уманець і Олена Разумна, які другого дня виступали самостійно — дали «клубний» концерт на одній із готельних сцен. Зате Руслан Захарченко, перукар із 17–річним стажем, власник салону «Малина», старався, наскільки це можливо, колекцію кожного дизайнера представити в іншому образі. У режимі нон–стоп це, звичайно, утопія, тому найкраще виглядали моделі в колекції давнього друга Захарченка — Олексія Залевського. У колекції молодої дизайнерки, до речі, фешн–редактора журналу «Наталі» Світлани Саварони виграшно виглядали головні убори у вигляді білих масок, у колекції Наталі Каменської та Олесі Кононової на головах дівчат розцвіли красиві чорно–коричневі лапаті квіти–капелюшки, Олена Даць до зачісок додала масивні прикраси. У Греції показували літо. Доволі різнопланове — в Олени Даць, наприклад, буквально сукні з колекції весна–літо–2009, як і в Анни Бублик, дует Земськова–Ворожбит представив легкий блок останньої колекції осінь–зима 2009–2010, Світлана Саварона і Наташа Каменських, яка виступала в двох іпостасях — моделі і модельєра, показали зовсім нові речі — ті, які готують для одеського показу круїзних колекцій Odessa Holiday Fashion Week. До речі, те, що на вечорі голова оргкомітету UFW Ірина Данилевська була в сукні від Каменської–Кононової — це теж знак, цей прогресивний дует за три сезони серйозно вирвався в лідери. Переконатися в цьому ще раз можна в Одесі.

Туристки після показу виглядали задоволеними, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Греції Валерій Цибух, присутній на показі, теж. «Мені дуже прикро, що проблеми з візами не дають можливості українцям пізнати Грецію, відпочивати тут. Адже грецький менталітет, як ніякий інший у Європі, подібний до нашого. Тут чудове море, європейський сервіс, безліч античних пам’яток», — каже пан Цибух, який довгий час в Україні очолював туристичну галузь.

...Із Греції усі везли бронзову засмагу, червонофігурні вази, а дизайнери — торби емоційних замовлень: хочу оту білу сукню з мереживом чи коротку, на одне плече кольору фуксії. Канікули вдалися.

«Україна молода» дякує за сприяння в організації поїздки туристичну компанію «Албіз–тур».