Подарунок на іменини

27.05.2009
Подарунок на іменини

Катерина Бондаренко стала творцем найбільшої сенсації другого дня «Ролан гарросу». (Рейтер.)

Так само, як пори року приходять на зміну одна одній, так і найпрестижніші турніри серії «Великого шолома» не оминають своєю увагою жодну з них. Після січневих баталій на хардових кортах австралійського Мельбурна тенісисти поступово перейшли на ґрунт, аби найкраще підготуватися до відкритого чемпіонату Франції.

Зазвичай елітні змагання тривають рівно два тижні, але цього року організатори «Ролан гарросу» вирішили застрахуватися від примх природи й додати до розкладу ще один ігровий день. Тож турнір, який веде свою історію з 1925 року, стартував 24 травня, а завершиться 7 червня. Загальний призовий фонд порівняно з торішнім, попри кризу, зріс на 3,7% і становить 16,150 млн. євро.

Беззаперечним фаворитом чоловічої сітки вважається чотириразовий переможець чемпіонату Франції — 22–річний іспанець Рафаель Надаль. Виклик «королю ґрунту» спробують кинути екс–перша ракетка світу швейцарець Роже Федерер (2–й номер посіву), шотландець Енді Мюррей (3), серб Новак Джокович (4) і, звісно, ціла когорта іспанців і південноамериканців, для яких це покриття є улюбленим.

Не все так однозначно в жінок. Лідер світового рейтингу, росіянка Дінара Сафіна (1) на турнірах «Великого шолома» поки що перемагала лише один раз — у США у 2007 році. Не менші шанси на успіх нині мають і минулорічна переможниця, сербка Ана Іванович (8), котра «образила» Сафіну в Парижі рік тому, й тріумфаторка відкритого чемпіонату Австралії–2009 — американка Серена Уїльямс (2) та її сестра Венус (3). А ще й співвітчизниці Дінари, Олена Дементьєва (4) та Світлана Кузнєцова (7), теж прагнуть зійти на вершину.

В основній сітці одиночних розрядів грають п’ятеро українців — четверо дівчат і один чоловік (ще цілий квартет наших співвітчизників не зумів пробитися крізь кваліфікацію). Позавчора перші зустрічі на кортах французької столиці провели троє з них.

Засмучена суботньою поразкою в фіналі змагань у Варшаві, Олена Бондаренко на четвертому з п’яти останніх «Ролан гарросів» не змогла подолати стартове коло. Найкраща українська тенісистка поступилася словачці Домініці Цибулковій (20) — 4:6, 6:2, 4:6. Натомість приємний сюрприз створила її сестра Катерина, котра відправила відпочивати швейцарку Патті Шнідер (17) — 6:4, 6:3. А особливо святковим понеділок став для Марії Коритцевої — у день свого 24–річчя киянка легко впоралася з дебютанткою відкритого чемпіонату Франції, австрійкою Патріцією Майєр (двічі по 6:1).