Спроба «тихої» відставки

26.05.2009
Спроба «тихої» відставки

Мас–медіа повідомляють — правоохоронці спростовують

Ситуація навколо звільнення прокурора Чернігівської області Анатолія Василевського стає все більш заплутаною. Журналісти, які намагаються з’ясувати причину подання у відставку доволі успішного 50–річного державного радника юстиції третього класу Анатолія Василевського, наштовхуються на залізне «no comments» з боку прокуратури.

Відомо, що прокурор Василевський, який працює на цій посаді з березня 2005 року, подав заяву про звільнення з посади 15 травня, передавши справи своєму заступникові Євгену Ходиці. У чому полягала причина такого кроку, прес–служба ані обласної, ні Генеральної прокуратури не повідомила.

Водночас без посилання на конкретних осіб, а просто на обізнані джерала з облдержадміністрації на інтернет–сайті «Обозрєватєль» з’явилася інформація про затримання Василевського під час отримання хабаря, причому правоохоронці, щоб не спаплюжити честь мундира, нібито дозволили пану Василевському написати заяву про відставку за власним бажанням. Одначе анонімність цієї інформації та офіційного підтвердження також ставлять її під сумнів.

Через тиждень з’явилося нове повідомлення вже від кабельного телеканалу «ТВi», за якою Анатолій Василевський уже нібито заарештований знову ж таки нібито за отримання хабара. Але, як і попереднього разу, ніяких підтверджень із боку прокуратури чи УСБУ в Чернігівській області журналісти не отримали. Не підтверджують факт затримання Василевського й у Києві: спочатку своє спростування оприлюднила Генпрокуратура, а згодом і СБУ. Прес–секретар голови Служби безпеки України Марина Остапенко у відповідь на запитання «УМ» із приводу можливого арешту високопосадовця запевнила: «Співробітники СБУ нікого не затримували, й нам невідомо, хто поширює в ЗМІ інформацію про це».

Однак учора з’явилася інформація, що Гене­ральна прокуратура Ук­раїни за матеріалами СБУ почала перевірку на предмет можливих зловживань службовим становищем колишнім прокурором Чернігівської області Анатолієм Васи­левським. УНІАН повідомляє, що, як відзначили в ГПУ, 12 травня Василевський написав заяву про звільнення за власним бажанням через сімейні обставини. Його заява була задоволена, а 21 травня в Генпрокурату­ру надійшли матеріали від СБУ для ухвалення відповідного процесуального рішення. Як стверджують у приватних розмовах співробітники обласної прокуратури, Анатолій Василевський відзначався професіоналізмом та принциповим ставленням до хабарників. Джерела «УМ» згадують кримінальну справу, порушену за фактом хабарництва проти колишнього голови Козелецької РДА (Чернігівська область), члена політради НСНУ Володимира Француза (сума хабара становить 250 тис. доларів) та кримінальну справу, порушену проти одного з голів районного суду на Чернігівщині.

Між іншим, екс–прокурор області, який до призначення в Чернігів очолював Печерську районну прокуратуру столиці, був людиною, яка складнощів із грошима не мала. Дружина Василевського займається підприємницькою діяльністю: один із її проектів — побудова в парку культури та відпочинку розважального комплексу — Льодового палацу.

На рівні області змусити прокурора піти у відставку навряд чи хтось міг би. Однозначно рішення приймали в столиці. Говорять, що це стало можливим після того, як пішов у відставку Віктор Балога, а він був, подейкують, покровителем Василевського. Водночас відчутно, що чернігівська політеліта радіє зміні прокурора.

Тим часом місце прокурора Чернігівської області недовго залишалося без господаря. Учора очільник ГПУ Олександр Медведько представив колективу чернігівської прокуратури нового керівника Сергія Мірошниченка, колишнього старшого радника Генерального прокурора України.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>