На фінішну пряму

20.05.2009
На фінішну пряму

Криворіжці вибороли в «Політехніки» місце у фіналі УБЛ. (з сайту УБЛ.)

Учора ввечері дві найкращі команди української суперліги вступили в боротьбу за звання чемпіона турніру, який офіційно визнають у ФІБА. На крок відстає дітище опонентів вітчизняної Федерації баскетболу: фіналісти Української баскетбольної ліги стартовий поєдинок серії проведуть у суботу.

Донбас скрізь

Фінальна пара в головному чоловічому турнірі ФБУ вийшла доволі несподіваною: за «золото» змагаються представники шахтарського краю — «Донецьк» та «Азовмаш». Маріупольці без проблем пройшли півфінальний бар’єр — у вигляді «Хіміка», а «тигри» з обласного центру трошки помучилися з амбітним молодняком «Києва».

Столичним баскетболістам, які в середині сезону кардинально омолодили склад, уперше за шість останніх років доведеться задовольнитися боротьбою за третє місце. І «беки» вдало розпочали серію до трьох перемог, хоч і дотиснули команду з Південного лише під завісу зустрічі.

Господарі знову грали без травмованого Артура Дроздова, та ще й без основного плеймейкера Дениса Лукашова. А в другій чверті гравці з Одещини зламали носа одному з двох легіонерів киян — сербському захисникові Ніколі Васичу. Тепер на нього очікують три тижні відновлення — чемпіонат для хлопця закінчився.

Пертурбації у «Дніпрі»

Клуби УБЛ дещо відстають від сусідів із суперліги і навіть не визначили всі пари, які змагатимуться за підсумкові позиції (а саме — за п’яте й сьо­ме місце). Зате в понеділок увечері стали відомі фіналісти — до «Будівельника», який розібрався з одеситами раніше, додався «Кривбас–баскет». Примітно, що ці команди фінішували другою та першою й за підсумками регулярного чемпіонату. У двобоях за бронзові нагороди зійдуться львівська «Політехніка» та «Одеса».

Днями поміняли «коней на переправі» ще в одному вітчизняному клубі. Приклад «Києва» й «Будівельника» наслідував «Дніпро». Дніпропетровське керівництво спочатку робило ставку на американського тренера та легіонерів. Утім команда завершила основну частину на шостій позиції, а потім узагалі програла «Одесі» у чвертьфіналі. Тож у поєдинку за 5–8–ме місце проти івано–франківської «Говерли» на тренерському містку дніпрян уже перебував відомий у минулому баскетболіст Денис Журавльов, а «варяги» вирушили додому.

«Мені запропонували попрацювати з «Дніпром» до завершення сезону, і я погодився. Тепер на майданчику бігатиме українська п’ятірка», — розповідає молодий наставник, відомий виступами за «Київ», «Будівельник» та збірну України. На радощах дніпропетровські гравці здобули виїзну перемогу над «Говерлою» і тепер мають шанси поборотися за п’яте місце.

 

ТАБЛО

Українська суперліга. За третє місце. «Київ» — «Хімік» — 74:65 (серія до трьох перемог — 1:0).

За сьоме місце. «Полтава» — «Сумихімпром» — 84:71 (1:0).

***

УБЛ. Чоловіки. «Плей–оф». Півфінал. «Політехніка» — «Кривбас–баскет» — 94:104 (1:3).

За 5—8–ме місця. «Говерла» — «Дніпро» — 77:91 (серія до двох перемог — 1:1), «Ферро» — «Азот» — 93:81 (2:0)