Надія на «Прометеус»

Надія на «Прометеус»

Нове обладнання вже апробували. Молода жінка пройшла поки що унікальну процедуру, що тривала близько шести годин. «За цей час, — розповідає завідувач відділення інтенсивної терапії та реанімації обласної інфекційної лікарні Костянтин Прокопішек, — «печінка» перекачала до вісімдесяти літрів крові. Тобто п’ятнадцять–шістнадцять разів кров пройшла через фільтр. Ефект помітний відразу — жінка з явним жовтушним кольором шкіри білішала на очах». Створена на базі «штучної нирки», апаратура «печінки» моделює важливу функцію природного оригіналу — детоксикацію. Тож у хворих на хронічні хвороби, передусім вірусні гепатити, має з’явитися більше оптимізму. А ще додається надія тим, хто отримає важке отруєння грибами, сурогатами алкоголю чи медикаментами.

Мова — державна. Гроші — меценатів

Мова — державна. Гроші — меценатів

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Стартувавши півроку тому на Буковині, дев’ятий мовний марафон згуртував навколо себе понад п’ять мільйонів школярів і студентів з України й діаспори. Тенденція масового зацікавлення конкурсом серед молоді стабільно зберігається, відколи Освітня фундація імені Петра Яцика та Ліга українських меценатів оголосили про його початок. Однак особливої прихильності від держави він, на жаль, досі не отримав.

Щоб у вашій науці все було «ґут»

Щоб у вашій науці все було «ґут»

Учора в рамках Фестивалю науки НАН України на семінарі «Дослідницький ландшафт Німеччини» зібрались найбільші німецькі дослідницькі організації та установи, що надають фінансову підтримку українським вченим. З’ясувалося, що Україна посідає сьоме місце за кількістю викладачів та науковців, які проходять різні види стажування в Німеччині. І тепер Німеччина готова надавати грант молодим науковцям з України.

Всі статті рубрики