Відсторонити не можна звільнити

16.05.2009
Відсторонити не можна звільнити

Вчора депутати таки домовились і почали голосувати. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора депутати таки розблокували парламент і ухвалили компромісне рішення щодо походеньок бравого керманича МВС Юрія Луценка в Німеччині. Абсолютна більшість нардепів — 423 голоси — проголосувала за постанову, якою Верховна Рада рекомендує Кабміну в тижневий термін провести службове розслідування щодо інциденту з міністром Луценком в аеропорту Франкфурта–на–Майні. На час проведення розслідування уряду запропоновано відсторонити пана Луценка від посади, а також надати депутатам результати розслідування для ухвалення рішення. Після чого нардепи мають створити ще й власну тимчасову слідчу комісію щодо цього питання.

Цій ухвалі передувала згода лідерів фракцій ВР, які також вирішили, що з попередніми результатами службового розслідування представники Кабміну мають ознайомити Верховну Раду вже у вівторок — 19 травня.

Відтак швидкого звільнення Юрія Луценка з посади міністра, на чому наполягали «регіонали», не відбулося. Натомість затягування вигідне насамперед самому «герою» франкфуртського інциденту.

Далі — більше. За словами нардепа від ПР Олександра Єфремова, українське генконсульство у Франкфурті–на–Майні вже передало до Києва «гаряче відео», яке засвідчує сутичку між Луценком та німецькими полісменами. «В Україну вже привезли відео інциденту, зняте камерами спостереження в аеропорту. Воно буде передано ЗМІ», — цитує пана Єфремова газета «Сєгодня». У тому, що відео­запис із франкфуртського аеропорту буде основним аргументом для з’ясування обставин інциденту з делегацією МВС України в Німеччині, переконаний і голова СБУ Валентин Наливайченко. «Необхідно мати об’єктивну інформацію, а її в СБУ немає. І я думаю, що більшість тих політиків, яка коментує (інцидент), її не має. Нехай покажуть запис відеокамери аеропорту — де він, цей запис? Я упевнений, що німецька сторона займе правову позицію і передасть в Україну документи щодо інциденту», — зазначив пан Наливайченко в інтерв’ю журналістам учора.

Те, що наразі депутати не мають незаперечних документальних доказів вини міністра Луценка, визнає і заступник голови Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, «регіонал» Микола Джига. Але при цьому він нібито має «екс­клюзивне» підтвердження того, що бійка була. В інтерв’ю газеті «Дєло» пан Джига зазначив, що «більше 36 років пропрацював у структурі МВС, і в Німеччині в нього залишилося багато друзів, зокрема в поліції, які йому особисто підтвердили достовірність інформації, опублікованої в газеті «Більд». Мало того, він припускає, що проти Луценка в Німеччині порушено кримінальну справу.

Це підтверджують і документи, опубліковані сайтом «Українська правда». Зокрема, лист посла України в Німеччині Наталії Зарудної до вітчизняного МЗС, який ще 5 травня було надіслано системою кодованого захисту інформації. Тоді ще не вийшла стаття в газеті «Більд», тому дипломати сподівалися, що події в аеропорту за участі Луценка не набудуть катастрофічного для України резонансу.

Водночас посол Німеччини в Україні Ганс–Юрген Гаймзьот зазначив на прес–конференції, що для отримання інформації про інцидент у Франкфурті МЗС України слід доручити своїм дипломатичним представництвам та установам у Німеччині звернутися в органи поліції цієї країни. Посол додав, що франкфуртський аеропорт перевозить щорічного близько 52 млн. пасажирів і подібні ситуації трапляються. «Мені не відомо, щоб поліція поводилася якось не так. Вона поводилася коректно», — каже дипломат.

 

Зауваження

Амбасада ФРН спростовує інформацію депутатів від «Регіонів», уже поширену у ЗМІ, ніби посольство передало Верховній Раді якісь документи щодо інциденту. Як повідомила «УМ» учора перший секретар Посольства Німеччини в Україні Зігрун Майєр, жодних документів українській стороні, як і відеоматеріалів, амбасада не передавала.