Не вокалом єдиним

16.05.2009
Не вокалом єдиним

Світлана Лобода, як ніхто, пишалася національним прапором на «Євробаченні». (Фото Рейтер.)

Без сумніву, другий півфінал «Євробачення–2009» виявився на порядок вищим за перший. Серед учасників — майже всі фаворити: Олександр Рибак із Норвегії, представники Азербайджану Айсель і Араш, грек Сакіс Рувас і, звісно ж, українка Світлана Лобода. Її номер був найдрайвовішим і найскладнішим, хоча не таким шаленим як під час національного відбору в Палаці «Україна». Свєта так захопилася екзотичністю декорацій, що в Москві знехтувала вокалом і з головою занурилася у циркове шоу.

Про шоу не забули і цьогорічні господарі пісенного конкурсу: церемонія відкриття другого півфіналу підтвердила слова представника Сербії Марко Кона про «большой Москва». В одному номері росіяни поєднали всі стереотипи про себе. Якщо у вівторок на головну сцену в «Олімпійському» вигнали суворовців із барабанами, танки, «Тату» і військовий оркестр, то в четвер своїм імперським комплексом росіяни вирішили «добити» Європу остаточно. У центрі уваги — матрьошка, навколо якої кружляють балалайки, баяни, хороводи та ще й спортсмени в «ушанках» на додачу. Дивно, що на закінчення шоу білі і чорні ведмеді вийшли без горілки, щоб випити «за искусство», як у фільмі «Особливості національного полювання». Так що Москві за це «мінус», адже без «водки» бажаного апофеозу досягти не вдалося. Але є шанс виправитися сьогодні у фіналі.

 

Вплив журі на фіналістів

Несправедливо, що у півфіналах не показали, хто за кого і скільки надіслав есемесок: вибір народу завжди вражає. Тоді як вибір професійного журі більше передбачуваний: вони голосують за правильну пісню, щоб не було «клонування» подібних номерів, асоціацій із попередніми конкурсами і щоб у результаті «Євробачення» стало «калінкою–малінкою». Швидше за все, журі на чолі з Філіппом Кіркоровим віддало свої голоси за Хорватію, яка розпочинала другий півфінал. Перший номер зазвичай найслабший і вважається провальним хоча би з тих міркувань, що не всі глядачі пунктуальні й не прилипають до екранів телевізора рівно о 22.00.

Нечесно судді повелися з полячкою Лідією Компанією. Дівчина щиро і солодко виконала свою баладу I Don’t Wanna Leave і цілком заслуговувала потрапити у фінал, але ж там на неї чекала б неприємна зустріч з ісландкою, яка, на перший погляд, тільки платтям відрізняється від представниці Польщі. Таке скупчення дівчат із піснями–плачами було б тільки голом у ворота журі, тому й були змінені положення конкурсу, щоб професійні судді відсіювали клонів, рокерів, клоунів і артистів з антикварної крамниці.

Хоча дивно, чому «зарубали» 16–річну Крістіну Метакса з Кіпру. Її ніжність і чистота на тлі розкутих конкурсанток просто вражали. А своєю піснею Firefly дівчинка–світлячок ідеально би доповнила, чи то пак, продовжила виступ фаворита «Євробачення–2009» 23–річного Олександра Рибака з Норвегії. До речі, хлопець, на відміну від інших конкурсантів, які перед поїздкою в Москву витратилися на дорогі костюми, декорації й стилістів, на антуражі вирішив зекономити. Зрештою, йому й так не треба було особливо виділятися. Коли ти так сильно граєш на скрипці, що аж смичок ламається, а ти все одно продовжуєш робити вигляд, що віртуозно граєш, то про які костюми й діаманти може йти мова?

Антикризова дівчина проти метросексуала

Куди б тільки молдовку Неллі Чо­бану не відправляли, вона все своїми піснями Молдову прославляє. Після «Слов’янського базару» і «Нової хвилі» в Юрмалі дівчина заспівала свою етнічну й на «Євробаченні». Пісня Hora din Moldova не настільки яскраво виконана, щоби потрапити у фінал, але, за законами відбору,етніку ображати не можна. Як і відомих артистів. Спершу Азербайджан мала представляти одна 19–річна Айсель, та популярний Араш не захотів сидіти в Москві за кулісами, тож із пари вийшов симпатичний дует із танцювальною піснею Always.

Грек Сакіс Рувас, надихнувшись «успіхом» Білана, вирішив ще раз метнутися за «золотом». І автоматично підписав собі ще один програш. Весь до блиску вичищений і засмаглий після солярію метросексуал красувався на тумбі, в якій лежав грецький прапор. Такий безконцептуальний трюк йому більше п’ятого місця у фіналі точно не принесе, хоча пісня його гаряча і співак — розкручений.

Тоді як ефектні «пекельні» колеса Світлани Лободи та її здорова сексуальність підтвердили, що нашій Антикризовій дівчині місце не тільки у фіналі, а в першій трійці. До речі, до останнього часу співачку не помічали у проявах патріотизму. Зокрема їй закидали, що в англомовній пісні Be My Valentine немає нічого українського і що вона тільки ганьбить Україну. Однак позавчора на головній пісенній сцені Європи ніхто так не розмахував національними прапорами, як Лобода.

Після перемоги в Україні Свєта на кожній прес–конференції мусила доводити, що є володаркою не тільки найдовших ніг і найпухкіших губ на естраді, а й сильного голосу. А потім екс–«ВіаГра» змирилася, що її сильний вокал нікому не потрібен, і разом зі своїм арт–директором Аланом Бадоєвим вирішила зробити акцент на цирковому шоу. І не прогадала. Бо якщо співачка й не отримає першого місця, то запам’ятається публіці надовго. А це дасть їй гарантію на успішні тури Європою, а Бадоєву — на кар’єрний ріст у Москві. Заради чого, в принципі, вони туди і їхали. n