Лезгінка з заколотом

07.05.2009
Лезгінка з заколотом

Грузинські танки біля Тбілісі: після спроби заколоту слід бути напоготові. (Фото з сайту daylife.com.)

Учора в Грузії почалися навчання НАТО в рамках програми «Партнерство задля миру». Перша фаза пройде 6—19 травня, друга — з 21 травня по 3 червня. Серед учасників — і п’ятеро штабних офіцерів з України.

Спочатку в навчаннях мали брати участь 19 країн–членів НАТО та учасників програми «Партнерство задля миру», але згодом відмовилися Вірменія, Латвія, Естонія, Казахстан, Молдова та Сербія, повідомляє Бі–Бі–Сі. За даними міністерства оборони Грузії, у маневрах на військовій базі Вазіані будуть задіяні загалом більше тисячі військовослужбовців. Під час штабних навчань відпрацьовуватимуть співробітництво на рівні багатонаціональних бригад у врегулюванні кризових ситуацій. Польові навчання передбачають підготовку до миротворчих операцій на рівні батальйонів. Міністерство оборони Грузії наголосило, що важка техніка під час навчань не буде задіяна.

 

А Росія — проти

Росія провела велику, але безрезультатну роботу, щоб ці навчання не відбулися. У Москві НАТОвські навчання в Грузії називають «провокацією». Кремль надалі вважає цю країну зоною своїх впливів, наголошує, що рішення про проведення навчань у Грузії не сприяє зближенню НАТО з Росією та загрожує ускладненнями. Російська влада стверджує, що НАТО сприяє мілітаризації режиму Саакашвілі після поразки в конфлікті з Москвою у серпні минулого року. У відповідь міністерство оборони Грузії резонно нагадує: проведення цих навчань було заплановане ще рік тому, тобто до війни, і тоді заперечень Кремля вони не викликали.

З огляду на навчання в Грузії Росія свідомо йде на значне погіршення відносин із Альянсом. Глава МЗС Росії Сергій Лавров відмовився від участі в запланованому на 18–19 травня засіданні Ради Росія–НАТО, мотивувавши це висилкою двох російських дипломатів із Брюсселя. МЗС Бельгії звинуватило цих співробітників представництва Росії при НАТО в шпигунській діяльності та позбавило акредитації. МЗС Росії назвало такий крок «грубою провокацією» і, у свою чергу, оголосило вчора про вислання з Москви двох канадських дипломатів, співробітників інформаційного центру НАТО.

Заколот для «розігріву»

Напередодні маневрів у Грузії стався неприємний та не до кінця зрозумілий конфлікт. У грузинському гарнізоні Мухровані, за 30 км від Тбілісі, позавчора стався бунт. Заколот вчинили військовослужбовці батальйону бронетанкових військ. Метою змовників було нібито повалення діючої влади та передача її своїм представникам, які б скасували навчання НАТО. Влада впродовж кількох годин придушила заколот і заарештувала 70 його учасників та організаторів, серед яких 50 армійських офіцерів, семеро офіцерів військової поліції та 13 цивільних. Серед них і Коба Кобаладзе, колишній командуючий національною гвардією, повідомляє грузинська інтернет–агенція Civil.ge. На місці події з’явився президент Михаїл Саакашвілі, при появі якого більшість із 500 військовослужбовців гарнізону негайно склала зброю і здалася.

Спочатку Тбілісі приписав авторство цього бунту Росії, але пізніше відмовився від таких звинувачень. Опозиція відразу ж обвинуватила Саакашвілі, що він хоче використати заколот для запровадження в країні надзвичайного стану. Не дочекалися. У телевиступі позавчора ввечері Саакашвілі заявив, що бунт був лише відособленим інцидентом і що ситуація в країні перебуває під контролем.

Учора залишалося багато нез’ясованих питань стосовно цього бунту. Матеріальні мотиви виключені, оскільки військовослужбовці Грузії отримують високу грошову винагороду за службу. Без сумніву, заколот вигідний Росії і міг бути організований нею. НП також могла організувати «самостійно» проросійська опозиція в Грузії, яка вже кілька тижнів поспіль організовує гучні протести на вулицях Тбілісі. За словами одного з арештованих офіцерів–бунтівників, батальйон повинен був рушити на Тбілісі, де його очікували учасники антиурядових маніфестацій. За фактом організації заколоту відкрито кримінальну справу.

Представник Альянсу Деніс Макшейн, який перебуває в Тбілісі у складі делегації Парламентської асамблеї НАТО, заявив, що інцидент у військовій частині в Мухровані жодним чином не вплине на проведення навчань. Про це ж заявили представники міноборони Грузії.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Михаїл Саакашвілі учора під час зустрічі з офіцерами об’єднаного штабу збройних сил Грузії повідомив, що грузинські спецслужби виявили шпигуна, який працював у дипломатичній місії Грузії при НАТО в Брюсселі й переказував таємну інформацію спецслужбам інших країн. Військовий експерт Вахтанг Маїсая відправляв у шифрованому вигляді електронною поштою дані про ситуацію в Грузії, про придбане країною озброєння та військову техніку. Частина з цієї інформації становила державну таємницю. Маїсая в серпні минулого року під час військового конфлікту в Південній Осетії поставляв дані про місця дислокації збройних сил Грузії, чисельність військової техніки та підрозділів грузинської армії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>