Лисичанський «полігон»

07.05.2009

Офіційна історія Донбасу (як центру вуглевидобутку) починається з Лисичанська. Тому позачергові вибори міського голови тут ніяк не можуть розцінюватися як «прохідні». Особливо з урахуванням наближення президентських.

У 2006–му Партія регіонів, як і майже скрізь по Луганщині, перемогла на виборах у Лисичанську міську раду. А от висунути зі своїх лав гідного кандидата в мери не спромоглася. Тому крісло мера здобув формально безпартійний начальник регіонального управління «Придніпровських магістральних нафтопроводів» Леонід Крисанов. Але ПР просто не могла терпіти такого двовладдя, і восени минулого року «синя» більшість у міськраді проголосувала за недовіру Крисанову. У лютому цього року Верховна Рада призначила нові вибори на 3 травня.

Місцеві «регіонали» у перемозі не сумнівалися. Але вийшло інакше. Спершу їм не вдалося через суд зняти з дистанції одного з лідерів, екс–мера міста й кандидата від партії «Єдиний центр» Валерія Бондаренка. А потім Донецький апеляційний суд за численні порушенні постановив вилучити зі списку кандидатів прізвище «регіонального» кандидата, секретаря міськради Сергія Баранника.

От тільки коли судовий вердикт надійшов до Лисичанська, виконати його виявилося нікому. Як розповів кореспондентові «УМ» голова секретаріату обласної організації «Єдиного центру» Валентин Ткалич, з одинадцяти членів територіальної виборчої комісії п’ятеро просто зникли з «поля бою» і знайти їх не вдавалося аж до 4 травня. А 4–го виявилося, що вони буцімто ще напередодні подали заяви про складення повноважень.

Прізвище Баранника ТВК таки викреслила з бюлетенів — уже під час голосування, коли за «вибулого» кандидата встигли віддати свої голоси близько 8 тисяч виборців (їхні бюлетені були визнані недійсними). За словами голови комісії Володимира Юнака, таку рекомендацію вже вранці 3 травня їм дав куратор Луганщини від ЦВК, колишній нардеп–комуніст Юрій Донченко.

Загалом явка виборців була невисокою — 33,8%. «ЄЦист» Валерій Бондаренко без урахування результатів Баранника набрав 17,33% і посів перше місце. Але за відсутності кворуму комісія не наважилася підбивати офіційні підсумки перегонів.

Поразку «регіонали» визнати не схотіли; вже ввечері 4 травня міська рада провела чомусь закрите засідання позачергової сесії, на якому ухвалила рішення призупинити повноваження п’ятьох «пропалих» членів ТВК й опечатати приміщення комісії. На думку депутатів, вибори 3 травня є такими, що не відбулися; через численні порушення відповідне рішення рекомендує ухвалити і КВУ. Ухвалювати його має нова територіальна виборча комісія. А хто її формуватиме і на яких підставах — питання відкрите.