Подивимося, що там підлеглі говорять

07.05.2009
Подивимося, що там підлеглі говорять

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Цікаву апаратуру знайшли випадково: керманич Головного управління Держкомзему в Київській області Андрій Іванюк збирався у тривале відрядження до Дніпропетровська, але несподівано пішов на лікарняний. Разом із начальником зникла і гербова печатка державної установи, яку, за словами працівників управління, він мав звичку носити в кишенях й нікому не давав. Виконувач обов’язків начальника Главку Юрій Вязьмітінов (призначений на посаду першого заступника начальника два місяці тому) прийняв вольове рішення: створити комісію з перевірки наявності печатки ГУ Держкомзему Київщини та відкрити кабінет Іванюка. Печатку там так і не знайшли, натомість здивуванню членів комісії не було меж, коли вони побачили спеціалізовану дорогу апаратуру невідомого функціонування, що йшла на більшість службових кабінетів.

 

Клацнув джостиком — бачу туалет

Як розповів «УМ» в. о. начальника Головного управління Держкомзему в Київській області Юрій Вязьмітінов, ще на минулому тижні — 29 квітня — він підписав наказ за №43 про створення комісії, і того ж дня було відкрито сейф у загальному відділі. Але замість печатки члени комісії знайшли лише наказ главку «Про використання гербової печатки»...

Одразу після цього члени комісії перейшли до сусіднього кабінету №403. Згідно з актом про відкриття кабінету начальника Головного управління Держкомзему Київщини, копія якого є у розпорядженні «УМ», відкривати кабінет за допомогою працівника спеціалізованого підприємства та «із використанням різних інструментів» почали о 16.30. Увесь процес фіксували на цифрову відеокамеру. Сюди ж запросили і працівника облпрокуратури, який у справах перебував у будівлі обласного Главку Держкомзему, що по вул. Серпова, 3/14. Втім печатки не знайшли й у сейфі начальника, де вона мала перебувати згідно з внутрішнім наказом по установі. Тут лежало лише кілька ключів.

«Коли ми відкрили кабінет начальника, то звернули увагу на апаратуру, яка була схожа на апаратуру аудіо– і відеофіксації, що використовується спецслужбами лише з дозволу суду, — розповідає пан Вязьмітінов. — Відтак, я одразу поінформував про цю знахідку чергового СБУ, обласну прокуратуру та чергову частину столичної міліції. Що й казати, оперативна група Головного управління СБУ в Києві та Київській області аж до п’ятої ранку виймала апаратуру! Було зафіксовано, що апаратура перебувала в робочому стані, вся мережа йшла на дев’ять кабінетів, включно з моїм. А це й бухгалтерія, загальний та юридичний відділи, відділ експертизи тощо. Навіть у туалетах — жіночому та чоловічому — стояли «жучки» та міні–камери!».

Наразі знайдену апаратуру вилучено працівниками Служби безпеки й вона перебуває на експертизі. Кримінальної справи хоча б за фактом незаконного прослуховування та відеозапису досі не порушено. «Ви лише уявіть: уся мережа зводилася до кабінету начальника, він керував пультом й джостиком міг вийти на будь–який кабінет, послухати, про що говорять, подивитися, — обурюється Юрій Вязьмітінов. — Але ж дозвіл на прослуховування може дати лише суд, і лише оперативним органам, а не начальнику облуправління земельних ресурсів Андрію Іванюку, який, до речі, є колишнім працівником СБУ».

Бабцю, ви з села? З вас сто «баксів»!

Щодо зниклої гербової печатки, то працівники столичної міліції, що прибули на місце, прийняли від керівництва Главку Держкомзему заяву про крадіжку. За словами пана Вязьмітінова, наразі усі матеріали перебувають у підрозділах ГУБОЗ МВС та Святошинському райуправлінні міліції Києва. Вирішується питання про порушення кримінальної справи. Водночас, доки печатку розшукують, а справу про її крадіжку не порушено, виготовити нову в управлінні не можуть. Немає підстав.

«Чому одразу не було порушено справу за фактом крадіжки? Хто зараз і кому ставить ці печатки? — запитує Юрій Вязьмітінов. — Через це фактично блоковано роботу державної установи. Ми у підвішеному стані».

Цікаво, що за період лікування пана Іванюка нинішнє керівництво ГУ Держкомзему Київщини вже встигло видати більше п’яти тисяч(!) земельних актів сільським жителям Броварського, Бориспільського, Богуславського та Фастівського районів. Йдеться про так звану «соціальну групу» — сільських пенсіонерів, вчителів, медиків тощо. Тяганина у видачі цим трударям села земельних актів в окремих випадках тривала більше двох років. Люди неодноразово пікетували земельний Главк на Серповій, скаржилися на дії чиновників Президенту, в Кабміні... Причина тяганини? Люди кажуть про вимогу хабарів та відмову від частини земельних ділянок на користь посадовців.

«Простій бабусі з села ставили чітку вимогу: сто доларів за пай», — неофіційно зазначають у Держкомземі. І додають, що в останні тижні цю порочну практику, принаймні на Київщині, порушено, а робота по видачі людям актів продовжується.

 

ДО РЕЧІ

Минулого місяця на ім’я Президента Віктора Ющенка із депутатським запитом звернувся БЮТівець Григорій Омельченко, у якому навів приклади діяльності злочинного угрупування у сфері земельних відносин на території Бориспільського району Київщини. Депутат, який протягом 2006–2009 років проводив перевірку законності розпоряджень Бориспільської райдержадміністрації по виділенню земельних ділянок, стверджує, що до діяльності угруповання причетні й окремі депутати від БЮТ та їхні родичі. Президент надав керівництву СБУ, МВС, Генпрокуратури, Мін’юсту та Держкомзему 15 днів на перевірку наведених БЮТівцем Григорієм Омельченком фактів.

За даними «УМ», Держкомзем уже завершив перевірку і виявив чимало порушень Земельного та Водного кодексів, законів «Про землеустрій», «Про оренду землі», «Про природно–заповідний фонд» тощо. Зокрема, це стосується садівницького товариства «Берегиня», якому надано земельну ділянку загальною площею близько 13 га для створення організованої зони відпочинку на території Процівської сільради на умовах довгострокової оренди строком на 49 років. Натомість спільно з Департаментом ДСБЕЗ МВС землевпорядники виявили «мертвих душ» на території Сеньківської сільради. Так, певні ділки отримали державний акт на право власності на земельну ділянку площею понад 87,5 га, якою володіли спільно з колишніми членами радгоспу «Промінь». Але згодом окремі «промінівці» чомусь відмовилися від землі. Нинішня перевірка з’ясувала причину: виявилося, що до списку відмовників ділки включили одинадцять померлих селян! Тобто відмовлялися від землі «мертві душі», а не їхні спадкоємці. А от живі селяни зі списку розповіли, що продали свої земельні ділянки невстановленим особам за 5500 доларів США.

Інший яскравий приклад. Після перевірки фактів з депутатського звернення Омельченка підтвердилися й цікаві «метаморфози» з землею на території Головурівської сільради. Тут, за рахунок земель водного фонду (Канівське водосховище) було надано ділянки орієнтовною площею 54 га. Наразі поблизу села Кийлів ділки намили на плесі чимало піску для «хатинок». Серед щасливих власників, що мають ділянки до двох гектарів, є й відомі особи. Зокрема, депутат Київської облради Володимир Федосєєв та екс–радник голови Бориспільської РДА Едуард Єгоров.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>