НОВИНИ ПЛЮС

06.05.2009

Відлуння трагедії

Станом на вчорашній день кількість смертельних жертв трагедії, яка сталася 30 квітня в голландському місті Апелдорн під час святкового параду на честь Дня Королеви, зросла до семи. На очах у королеви Беатрікс, кронпринца Александра, принцеси Максими та інших членів монаршого дому, які проїздили на відкритому автобусі перед натовпом, невідомий на чорному гоночному автомобілі марки «Сузукі» прорвався через кордони поліції та на повній швидкості врізався в юрбу, а потім — у постамент пам’ятника. Четверо осіб загинули на місці, 14 отримали важкі поранення. Жертвами навіженого стали глядачі, журналісти й правоохоронці. Всі урочисті заходи було негайно скасовано. У наступні дні у шпиталях померли сам нападник, який так і не опритомнів, та двоє травмованих. Поліція наразі не встановила, чи був це справді терористичний замах.

Поневіряння Івана Дем’янюка

Федеральний апеляційний суд штату Огайо 3 травня видав дозвіл на депортацію до Німеччини 89–річного Джона (Івана) Дем’янюка, якого підозрюють у співробітництві з нацистами у роки Другої світової війни. Німецькі слідчі в ордері на арешт стверджують, що Дем’янюк у 1943 році був охоронцем концтабору в окупованій німцями Польщі й винен у смертях 29 тисяч в’язнів. Натомість сторона обвинуваченого стверджує, що Дем’янюк був військовополоненим, а докази вини — фальшиві.

На рішення суду в Огайо можна подавати апеляцію, що й буде зроблено. Берлінський суд повідомив учора, що також розгляне заяву німецького адвоката Дем’янюка — Ульріха Буша, в якій той вимагає заблокувати депортацію його клієнта зі США до Німеччини. Речник Берлінського адміністративного суду Стефан Гроскурт заявив, що суд поінформує міністерство юстиції ФРН, чи розглядатиме це подання. Ульріх Буш вимагає, аби уряд Німеччини відмовився від намірів судити Дем’янюка.

Французи розчаровані в Саркозі

З нагоди другої річниці перебування при владі президента Франції Ніколя Саркозі французька газета «Метро» подала вчора результати опитування, проведеного інститутом досліджень громадської думки TNS Sofres Logica. 65% французів заявили, що розчаровані президентом Саркозі і вважають результат його дворічної діяльності «скоріше негативним». 24% опитаних «задоволені» президентством Саркозі, а 11% респондентів «не мають власної думки з цього приводу».

З огляду на світову економічну кризу та високий рівень безробіття в країні, Саркозі відмовився від частини запланованих ним непопулярних реформ. У разі їх проведення рейтинг міг бути ще гіршим.

Войовничі ізраїльтяни

Популярна ізраїльська газета «Гаарец» подала вчора результати опитування громадської думки стосовно можливих ударів Ізраїлю по іранських ядерних об’єктах. 66% респондентів висловилися на користь нападу на Іран, 19% — проти, ще 19% не мали власної думки. Три чверті тих, хто підтримує військову агресію, заявили, що її потрібно здійснити, незважаючи на рішучий спротив США. Лише 38% ізраїльтян вважають, що американський президент Барак Обама «налаштований приязно» до Ізраїлю (під час подібного опитування в грудні 2007 року 73% опитаних вважали президента Джорджа Буша другом Ізраїлю).

А Ізраїль таки готується до нападу на ядерні об’єкти Ірану. За повідомленням газети «Джерусалем пост», резервісти, які обслуговують протиракетні системи «Ерроу» та «Петріот», проходять інтенсивні навчання. Французька газета «Експресс» пише, що ізраїльська бойова авіація провела поблизу Гібралтару бойові навчання з атаки на Іран.

Правий вибір Панами

Новим президентом Панами на загальнонаціональних виборах стане кандидат правих, консервативний мільйонер Рікардо Мартінеллі. Після підрахунку 43,68% бюлетенів Мартінеллі настільки випереджає свого головного суперника, соціал–демократа Бальбіну Ерерру, якого підтримував діючий уряд, що сумнівів у його перемозі не залишається.

57–річний Рікардо Мартінеллі є власником бізнес–імперії, до якої входять мережі супермаркетів, банки та сільськогосподарські фірми. Його головним завданням на посту президента буде розширення 80–кілометрового Панамського каналу, вартість цього проекту становить 5,25 млрд. доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>