Яка Конституція — таке тлумачення

06.05.2009

Конституційний Суд постановив, що внесення кандидатур Прем’єр–міністра та пропозицій до складу Кабінету Міністрів «належить виключно до повноважень коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, сформованої згідно з частинами 6,7 статті 83 Конституції України». Таке рішення тлумачі Основного закону ухвалили, розглянувши подання Президента.

Нагадаємо, глава держави попросив КС розтлумачити, чи повинна новостворена коаліція заново вносити на розгляд Верховної Ради кандидатури Прем’єр–міністра та міністрів. Інакше кажучи, чи легітимний зараз уряд Тимошенко. Якби Конституційний Суд однозначно відповів на подання Віктора Ющенка ствердно, це створило б підстави для розпуску ВР, адже термін, протягом якого парламент мав затвердити новий склад уряду, давно минув. Або ж Тимошенко довелося б заново проходити процедуру призначення у ВР.

Проте КС не пішов на такий радикалізм. Як сказав на прес–конференції його голова Андрій Стрижак, чинна Конституція не передбачає, що в разі переформатування коаліції необхідна відставка чинного уряду. «Чи отримав Президент відповідь на запитання, з яким звертався до Конституційного Суду? Якщо не прочитати уважно — ні. А чи дає Конституція відповідь на це запитання Президента? Якщо подивитися на статтю 83 — ні, не дає. Тому я вважаю, що наше рішення не дає відповіді на питання, яке ставив Президент, але ми дали відповідь у межах Конституції і своїх повноважень», — підсумував Стрижак, наголосивши, що зміни до Конституції мають бути системними, а вони такими не були.

На запитання, чи призведе таке рішення КС до політичного протистояння, Стрижак відповів: «Якби Конституційний Суд зайняв позицію Селіванова або Ставнійчук (представники, відповідно парламенту і Президента в КС. — Авт.), тоді було б політичне протистояння. А Конституційний Суд політично був не заангажований і діяв винятково в межах Конституції».

Попри все, рішення КС влаштувало Анатолія Селіванова. За його словами, суд підтвердив, що коаліція, яка була створена після обрання ВР, у перший раз зобов’язана вносити кандидатуру Прем’єра. Але якщо упродовж парламентської каденції було створено нову коаліцію, то вносити міністерські кандидатури — уже не її обов’язок, а право.

Що цікаво, і Марина Ставнійчук роз­тлумачила вердикт Конституційного Суду на свою користь: «На наше глибоке переконання, КС підтвердив позицію, чітко визначену в статті 83 Конституції, яка говорить про те, що коаліція, сформована в результаті виборів, а також внаслідок припинення діяльності попередньої коаліції, вносить Президентові відповідну кандидатуру Прем’єр–міністра».