Бунт екс–голови

06.05.2009

28—30 квітня на черговому і майже неформальному з’їзді Спілки кінематографістів відбулося переобрання голови. Серед чотирьох кандидатів — режисерів Олеся Янчука і Дмитра Томашпольського, актора і режисера Бориса Савченка, який очолював Спілку із 2005 року та кінознавця Сергія Тримбача — обрали останнього. Чотири роки тому Сергій Васильович уже був у числі найреальніших кандидатів на голову спілки, і ще тоді його програма мала шанси, та коло прихильників Бориса Савченка виявилося більшим.

За цей час голові не вдалося реалізувати всі свої обіцянки, тому Борис Іванович, взявши за приклад з’їзд Московської спілки кінематографістів, вирішив переграти ситуацію, як це свого часу зробив Нікіта Міхалков. Савченко своїм наказам скасував проведення з’їзду і проінформував членів спілки в Одесі та в інших містах, що переобрання голови скасовується. Таким чином хотів ще не на півроку залишитися при керівній посаді. Однак перед з’їздом зібрався пленум правління і цей наказ було скасовано. Тепер Савченко погрожує судами, заявляє, що з’їзд нелегітимний і вимагає повернути йому головування.

«Він не мав права самочинно скасовувати з’їзд. Це міг робити тільки пленум правління. Дії Бориса Савченка жодною логікою не пояснюються», — коротко прокоментував екстремальну ситуацію Сергій Тримбач, новообраний голова Спілки кінематографістів України.

Сергій Васильович у Спілці кінематографістів уже давно. Він один із найбільш кваліфікованих і відомих кінознавців на всьому пострадянському просторі (його перо вже не перший рік прикрашає сторінки «України Молодої»), довгий час очолював гільдію кінокритиків, лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка, був секретарем Спілки за Михайла Бєлікова.

«Моя програма відзначалася конкретністю. Я чіткіше розумів, що має відбутися у спілці, щоб вона запрацювала. Важко не помітити, що престиж творчих спілок, і не тільки наших, доволі низько впав. Йдеться про те, щоб повернути нашій спілці впливовість на державну політику у сфері екранних мистецтв. І взагалі повернути впливовість суспільства в цілому. Тому що творчі спілки — це складова громадянського суспільства.

Конкретно йшлося про організацію спілки, про міжнародні напрями діяльності. Будинок кіно мусить по–інакшому переформувати свою роботу. Він побудований трішки архаїчно. Відбудеться реконструкція діяльності управління спілки — притік молодих, зміниться організація фестивального руху, відкриються арт–Центри.

Головне для Спілки — участь у розробці законопроектів. Зокрема, народний депутат Нестор Шуфрич запропонував поправки до нині діючого закону про кінематографію. Законопроект пройшов перше читання, підтриманий 381 голосом. Сьогодні зустрічаємося з помічниками Шуфрича. Адже спілка мусить брати участь у розробці нових законопроектів», — відриваючись від переговорів, каже «УМ» у телефонній розмові про свій перший робочий день Сергій Тримбач.

14 травня відбудеться другий пленум, на якому вироблять чітку програму і обговорять конкретні дії Спілки кінематографістів. Про це Сергій Тримбач пообіцяв розповісти «УМ» в ексклюзивному інтерв’ю.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>