«Єдиний центр» — теж за дивізію

30.04.2009

На сесії обласної ради, що відбулася позавчора — саме в день 66–ї річниці створення Української дивізії «Галичина», тернопільські депутати ухвалили звернення з цього приводу до Президента Віктора Ющенка. «У 1943 році до лав дивізії зголосилися вступити десятки тисяч українців, багато з яких загинули, — йдеться у зверненні. — Головною ідеєю, що вела українських юнаків у дивізію, була боротьба з комуністичним імперіалізмом в Україні, бажання мати власну армію та зі зброєю боротися за Українську державу. На жаль, сьогодні на догоду антиукраїнським силам в Україні й за її межами правда про дивізію та мету її створення замовчується й перекручується... Тому, виходячи з тези, що українську історію слід розглядати під кутом зору українських інтересів, звертаємося до Вас, пане Президенте, з вимогою ініціювати об’єктивне вивчення та висвітлення подій Другої світової війни, зокрема пов’язаних із діяльністю Української дивізії «Галичина». А також на державному рівні визнати її учасників борцями за волю України».

Як повідомив «УМ» керівник фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» в облраді Олег Сиротюк, саме «свободівці» (нагадаємо, після дострокових виборів вони становлять більшість в обласній раді) були ініціаторами цього звернення. «Нам робили закиди, що питання не на часі і що не варто зайвий раз політизувати ситуацію, — каже Сиротюк. — Але ми вважаємо, що для суспільства це все–таки актуально. Всі пам’ятають, як довго мусувалося на різних рівнях питання про статус вояків Української Повстанської армії, але конкретного результату немає досі. Тож ми переконані, що слід ініціювати такі важливі історичні речі на місцях, не очікуючи рішень «згори».

За ухвалення ініційованого «свободівцями» звернення проголосувало 74 депутати із 95, присутніх у залі. Крім націоналістів — навіть депутати з УНП і «Єдиного центру». Відмовилися брати участь у голосуванні всі 12 депутатів із фракції Партії регіонів. «Це наша принципова позиція! — прокоментував для «УМ» лідер тернопільських «регіоналів» Орест Муц. — Бо в такий важкий для країни час ми повинні шукати те, що її об’єднує, а не навпаки, роз’єднує. До того ж ми були, є і будемо проти політизації роботи обласної ради, бо вона повинна зосередитись передусім на господарських і життєво важливих для області проблемах».

Тим часом члени тернопільської міської організації ВО «Свобода» вшанували пам’ять вояків дивізії «Галичина», що входила до складу вермахту, і конкретною справою. У міському гідропарку «Топільче» вони висадили 43 (на честь 1943–го — року створення дивізії) дубових деревець. Так що, окрім вулиці імені Вояків дивізії «Галичина», яка існує вже віддавна, у Тернополі відтепер буде й однойменна алея.