Діагностика по іклах

17.04.2009
Діагностика по іклах

У гонитві за гарною усмішкою головне — відчувати міру. (Фото з сайту stylemania.km.ru.)

Жовтувата середина

Дантисти кажуть, що здорова усмішка пацієнта — це, в першу чергу, відсутність «побитих» карієсом зубів, рівний зубний ряд, міцна емаль, а також ясна, слизова рота, тканини губ, не вражені патологічними процесами. До стоматологічного стандарту якості входить і відсутність темних плям, цяток і смужок на емалі. А з основним кольором зубів не все так просто. З одного боку, природна емаль не може бути білішою за сніг, а з іншого — деякі зміни кольору з’являються внаслідок серйозних захворювань.

Як розповів «УМ» лікар–стоматолог Вадим Бучка, сліпуча білизна емалі, яку ми бачимо в більшості голлівудських акторів чи героїв реклами зубної пасти, може свідчити тільки про вдале протезування. «Від природи зуби обов’язково мають певний відтінок — від світло–жовтого (не білого!!!) до коричневого, — пояснює лікар. — Найсвітліший тон, як і найтемніший, зустрічається дуже рідко: один випадок на кілька тисяч людей. Більшості випадає «золота» (точніше, жовтувата) середина. Важливо розуміти, що це — не ознака захворювання, а така ж індивідуальна особливість людини, як колір шкіри чи волосся. За допомогою сучасних технологій відбілювання ми справді здатні зробити емаль світлішою. Але такої неприродної білизни, яку ми бачимо в популярних акторів, досягти неможливо. Структура здорового зуба є такою, що він фізично не може відбивати весь спектр світла. Єдиний варіант — вставити протези такого кольору і форми, як забажаєте. Або ж обточити здорові зуби та приклеїти до них вініри — пластинки з фарфору чи кераміки. У будь–якому разі, «на фасаді» буде штучний матеріал. До речі, за кордоном така практика є досить поширеною серед представників публічних професій. Адже в Голлівуді білосніжні зуби є невід’ємною частиною умови прийому на роботу».

Від антибіотиків зуби в смужечку

У принципі, кожна людина знає, який відтінок зубів є для неї нормальним. І якщо вона бачить відчутну зміну забарвлення, то має проконсультуватися в лікаря. Адже ця гра кольорів може сигналізувати про небезпечні процеси, які відбуваються в організмі людини.

Як інформує агенція «Медновини», молочно–білий колір зубів спостерігається при підвищеній активності щитовидної залози й може бути ознакою поганої мінералізації тканин. Жовтий колір найчастіше сигналізує про зловживання палінням. У курців із роками з’являється характерний «тютюновий» колір емалі, за яким лікарі безпомилково визначають любов пацієнта до цигарки. Нерідко жовтий колір зубів свідчить про розлад функції жовчного міхура. У такому разі людині обов’язково слід звернутися до гастроентеролога.

По жовтих смужках на зубах можна дізнатися, що людина в дитинстві вживала антибіотики. Смуги — це сліди порушення мінерального обміну зубів при їхньому формуванні. Зокрема, тетрациклін змушує зуби жовтіти й темніти. Після вживання цього медикаменту емаль вкривається симетричними сіро–жовто–бурими цятками. Причому формується така стійка «краса» або внутріутробно (якщо мати під час вагітності мусила приймати антибіотики тетрациклінового ряду), або на першому році життя (якщо батьки давали малюкові такі ліки). Людині, яка має такі «знаки», не завадить перевірити стан своєї печінки. Адже потужні медикаменти, вжиті в юному віці, могли завдати шкоди цьому багатофункціональному органу.

Коричневі зуби (якщо вони не були такими від природи) є ознакою сильного ослаблення імунної системи. Розгорнута імунограма, розшифрована спеціалістом, допоможе розібратися в проблемі. Темно–жовтий колір із червоним відтінком на жувальній поверхні шостого й сьомого кутніх зубів свідчить про гіперфункцію надниркових залоз.

Красивий перламутровий відтінок натякає на анемію. Якщо самовільне «перефарбування» емалі відбувається на тлі запаморочень, задишки, загальної слабкості, сильного серцебиття та серцевих шумів, причину слід шукати в недостатності еритроцитів. Вилікувавши анемію, людина поверне нормальний вигляд зубів.

 

ДО РЕЧІ

Лікарі кажуть, що можна зберегти природню білизну зубів, не травмуючи емаль та не накладаючи керамічні пластини. Треба двічі на день чистити зуби «правильною» (себто підібраною лікарем) щіткою та щомісяця змінювати цей засіб гігієни. Після кожного прийому їжі полоскати ротову порожнину. Користуватися зубною ниткою (флосом), коли це потрібно. Зубну пасту потрібно підбирати, керуючись порадами стоматолога. Розрекламована відбілююча паста може ідеально підходити одній людині, а в іншої може призвести до підвищеної чутливості зубів (реакція на холодне і гаряче), спазмів та раптового болю. Намагатися вживати якомога менше чорного чаю, кави, червоного вина та інших напоїв, які «зафарбовують» емаль. І, звісно ж, ходити до стоматолога на щорічний профілактичний огляд.