РАХУНКОВА ПАЛАТА

17.04.2009

20,5 мільярда євро
може отримати Польща на подолання наслідків світової економічної кризи від Міжнародного валютного фонду. Таку можливість наші сусіди дістали завдяки приєднанню до так званої «еластичної лінії кредитування», повідомив польський міністр фінансів Яцек Ростовскі. Він також зазначив, що гроші, швидше за все, буде витрачено на підтримку стабільності польської валюти — злотого. При цьому пан Ростовскі додав, що наразі країна не потребує цих грошей, оскільки має сильну економіку. Польща стала другою державою після Мексики, яка приєдналася до нової кредитної лінії МФВ, започаткованої лише цього року.

 

12 мільярдів євро
коштуватиме відновлення зруйнованих унаслідок землетрусу місць в італійській області Абруццо, заявив міністр внутрішніх справ цієї країни Роберто Мароні. За його словами, вже наступного тижня уряд проведе виїзне засідання, щоб розблокувати фонди для надання допомоги постраждалим унаслідок природного лиха. Загалом, додав пан Мароні, в Абруццо кожен третій будинок не придатний для життя, а у столиці регіону Аквіллі — половина житлових приміщень.

 

40 мільйонів євро
виділив Європейський Союз на реалізацію учасниками Єврорегіону спільних проектів «Нижній Дунай», зокрема Одеської області, Галаца, Брєїла і Тулчі (Румунія) та молдовських повітів Кагул і Кантемір. Як повідомив голова Одеської обласної ради Микола Скорик, усього в рамках партнерства Євросоюз має намір профінансувати проекти «Нижній Дунай» на суму 126,7 мільйона євро. Перші виділені 40 мільйонів євро планують використати на реалізацію великих проектів у сферах економіки, а також на попередження надзвичайних ситуацій техногенного характеру.

 

2,2 мільйона осіб
становить офіційно зареєстрована «армія» безробітніх у Росії, повідомив під час зустрічі з експертами Інституту сучасного розвитку президент РФ Дмитро Медведєв. Він також зазначив, що ця цифра перевершила найгірші очікування аналітиків, які припускали, що стільки росіян залишиться без роботи лише наприкінці поточного року. Глава РФ додав, що нині ситуація не виглядає оптимістичніше, а темпи росту безробіття щодня зростають дуже швидко.

 

500 тисяч євро
виділять Україні Нідерланди на боротьбу з антисемітизмом. Протягом 2009—2011 років громадські організації нашої держави отримають транші грошей, які мають використати на виховання толерантності в українському суспільстві й боротьбу з проявами ксенофобії та антисемітизму. Нині до початку функціонування проекту вже підготовлено 16 навчальних посібників і книг із формування толерантності. Також уже невдовзі українською мовою буде перекладено 11 науково–методичних посібників на цю тематику.

 

3,5 тисячі наших співвітчизників
отримали статус закордонного українця, повідомляє Міністерство закордонних справ України. На останньому, XII засіданні Національної комісії з питань закордонних українців було ухвалено рішення про надання статусу закордонного українця ще 431 громадянину нашої держави. Під час наради також обговорювалися питання підтримки української громади в Росії, співпраці зі Світовим конгресом українців тощо. Як відомо, посвідчення закордонного українця дає право на отримання безкоштовної багаторазової візи в Україну терміном на п’ять років без запрошення і з можливістю продовжити її. А отримати таку візу можуть лише корінні українці.

 

2 тисячі колишніх в’язнів
концтабору «Бухенвальд» мешкають нині на Прикарпатті. За словами голови Івано–Франківської обласної спілки жертв нацизму Романа Кубицького, 64 роки тому інтернаціональний підпільний комітет, заступником керівника якого був саме пан Кубицький, влаштував повстання, звільнивши в’язнів. До операції готувалися понад два роки, а в бунті взяли участь представники 32 національностей. Роман Кубицький також додав, що ще десять років тому на Прикарпатті проживало понад 14 тисяч учасників тих подій.

 

90 відсотків школярів
у віці 15 років пробували алкогольні напої. Ще 63% україн­ських дітей, будучи неповнолітніми, вже мають досвід куріння, а 14% — вживали марихуану. Дані дослідження, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень імені О. Яременка за підтримки ЮНІСЕФ, свідчать про те, що шкідливі звички стають для молодих українців стилем життя, зазначають експерти інституту. Водночас соціологи, які проводять відповідні опитування в нашій державі вже вчетверте за останні 14 років, звертають увагу, що вперше за цей період спостерігається тенденція до зниження кількості юних курців.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>