За перший квартал цього року ціни виробників м’яса і м’ясних продуктів зросли на 15,5% відсотка. Причиною подорожчання експерти називають дефіцит сировини. Тільки за січень–лютий цього року виробництво яловичини й телятини в Україні скоротилося на 73,3 відсотка, а свинини — майже удвічі. Як результат, м’ясопереробники або зупиняють виробництво, або скорочують його обсяги. Експерти відзначають, що галузь вимагає державних дотацій, які, однак, навряд чи зможуть урятувати виробників. Тож єдиним виходом став імпорт.
Так, у січні–лютому для виробництва 40 тисяч тонн ковбасних виробів м’ясокомбінати використали 50 тисяч тонн яловичини й свинини. Із них близько половини становив імпорт, — підрахували у Національній асоціації виробників м’яса й м’ясопродуктів «Укрм’ясо». «Через постійне скорочення тваринницького поголів’я виник дефіцит вітчизняної сировини. Як результат — частка імпорту при виробництві ковбасних виробів на вітчизняних м’ясокомбінатах сягає 70 відсотків», — заявляє голова асоціації Володимир Попов.
Закуповувати закордонне — вимушений крок для виробників. Іноземне м’ясо постачають «ковбасникам» замороженим, а при розморозці воно втрачає близько півтора відсотка колишньої ваги. «Зрозуміло, м’ясопереробним компаніям доводиться враховувати ці втрати у собівартості своєї ковбасної продукції», — відзначив Володимир Попов.
Щоб перекрити додаткові витрати, виробники ковбас активно використовують рослинні білки, наприклад, замінюють м’ясну сировину на дешевший соєвий білок і соєве борошно. У собівартості ковбас і м’ясних напівфабрикатів (пельмені, котлети, фарш) їхня частка може доходити до половини!
На думку експертів, залежність виробників продуктів харчування від імпорту не можна вважати винятково українською проблемою. Річ у тім, що рівень модернізації підприємств у всьому світі на сьогодні такий, що технології передбачають обов’язкове використання у виробництві імпортних складників. Проте навіть завозити достатні обсяги м’яса буде проблематично: цьогоріч із дефіцитом яловичини може зіткнутися і Європа. А як недавно повідомив голова МінАПК Росії Олексій Гордєєв, дефіцит яловичини очікується й у Росії в найближчі роки. Прогнози не втішні: на українському ринку ковбаса з яловичини, можливо, буде. Проте — за захмарними цінами.
Експерти зазначають, що виробники шукатимуть інші шляхи виходу. Наприклад, в Україні прискореними темпами збільшується виробництво курячого м’яса: за перші два місяці цього року воно зросло майже на 11 відсотків. Вітчизняні птахівники збільшують потужності й готуються нагодувати українською курятиною ще й Європу. Тож не виняток, що у виробництві ковбасних виробів все активніше використовуватиметься курятина, вважають експерти.