НОВИНИ ПЛЮС

10.04.2009

В Італії ховають жертв землетрусу

Учора в Італії відбулися перші похорони жертв землетрусу в провінції Абруцці, повідомляє Бі–Бі–Сі. Церковні служби відбувалися за межами столиці провінції — Аквіли, оскільки це місто наполовину зруйноване, а будинки, які встояли, перебувають в аварійному стані. До вчора виявлено тіла 275 загиблих, 16 із них — діти. Без даху над головою залишилися 28 тисяч італійців. Тим часом у провінції тривають повторні поштовхи, а шанси знайти під руїнами вцілілих стають усе меншими. Пошуки людей триватимуть до католицької Пасхи 12 квітня, а потім відповідні служби приступлять до механічного зачищення руїн.

Підраховано, що на відбудову Аквіли потрібно два мільярди євро. Почали надходити перші пожертви. Американська поп–співачка Мадонна, дідусь та бабуся якої походять з Аквіли, перерахувала півмільйона доларів. Перша леді Франції Карла Бруні–Саркозі, яка є італійкою, також перерахувала велику суму.

Індонезія: вибори зі смертельними жертвами

Учора в найбільшій мусульманській країні світу Індонезії відбулися парламентські вибори. 171 мільйон обирали 560 депутатів до двопалатного парламенту та до органів місцевої влади. В останні дні в сепаратистській провінції Папуа відбувалися заворушення та лунали заклики до бойкоту виборів. Учора в перші години голосування приблизно 100 осіб напали на поліцейський пост у місті Джаяпур, столиці Папуа. В цій сутичці загинули шестеро людей.

Остаточні результати виборів мають оголосити через два тижні.

Піратський трилер

У ніч на четвер сомалійські пірати захопили в Аденській затоці данський траулер «Маерск Алабама», який перевозив 400 контейнерів, у 232 із яких була харчова допомога для Сомалі та Уганди. Судно йшло під американським прапором. Це перший за останні 200 років випадок захоплення піратами судна під американським прапором. Учора американська команда зуміла відбити у піратів судно, але ті, втікаючи, захопили в заручники капітана судна. Команда взяла в полон одного з піратів. Після отримання цієї інформації, безпосередньо до узбережжя Сомалі наблизився американський корабель–винищувач «Бейнбрідж». Пірати вимагали повернення спільника в обмін на капітана. Вчора протистояння тривало.

Помилка агента

Поліція Великої Британії заарештувала в Манчестері, Ліверпулі та Ланкаширі 12 осіб, яких підозрюють у підготовці терористичного замаху. Десятеро з них — громадяни Пакистану, які перебували на Британських островах за студентськими візами. Виявлення інших членів терористичної мережі мали тривати далі, але арешти довелося прискорити з огляду на невиправну помилку керівника британської антитерористичної служби Боба Квіка. Репортери сфотографували Квіка, коли він виходив із машини, тримаючи в руках надтаємний документ текстом назовні. При збільшенні фото журналістам вдалося прочитати текст із перерахунком прізвищ підозрюваних у тероризмі. Отож Боб Квік учора подав у відставку.

Журналістку звинувачують у шпигунстві

Іранська прокуратура звинуватила у шпигунській діяльності американську журналістку Роксану Сабері, яка працювала для Бі–Бі–Сі, американського громадського радіо NPR, повідомляє іранська інформагенція ІСНА. 31–річна Сабері, яка народилася в США, але має подвійне американсько–іранське громадянство, «визнала звинувачення», повідомив суддя Хассан Хаддад, який виконує функції заступника прокурора. Справу передано до революційного трибуналу, і жінці загрожує смертна кара. Її заарештували наприкінці січня за те, що вона продовжувала працювати в Ірані після закінчення дії журналістської акредитації.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>