Світ — не тільки сірі будні

07.04.2009

«Як зорієнтувати населення на позитивні новини?» — запитали на презентації Асоціації добрих новин. «Населення вже давно на них зорієнтоване, — відповіла одна з учасниць заходу, проректор Української академії банківської справи Алла Ярова. — Проблема в тім, що засоби масової інформації на них ніяк не зорієнтуються». Про «перебір» негативу на сторінках та екранах говорять уже давно. Минулого століття американські дослідники порахували: дитина ще у дошкільному віці завдяки телебаченню встигає побачити близько восьми тисяч убивств та до ста тисяч інших актів насильства. Сучасні вчені цього не спростовують. Навпаки, підтверджують, що суспільство стає агресивнішим. Тобто зв’язок між інформацією ЗМІ та психічним здоров’ям соціуму — незаперечний.

На збільшення потоку негативної інформації у зв’язку з останніми політико–економічними подіями звернули увагу журналісти молодого радіо «Слобода–FM». І вирішили, що треба спільно шукати добрі новини, аби слухачам світ все ж не здавався зовсім сірим. «Звичайно, — говорить координатор щойно створеної агенції Андрій Тарнаруцький, — за нашого життя без негативно забарвлених новин не обійтися. Але ж якщо ми акцентуємо тільки на них і відмовляємося від позитивних повідомлень, то теж грішимо проти журналістської об’єктивності».

Що й казати: вибух у житловому будинку приваблює нас, журналістів, часто значно більше, ніж новосілля в такому ж будинку. Та люди втомлюються від недоброго, його чимало в кожного на роботі, в побуті. Хочеться бачити і «світло в кінці тунелю». Тож відтепер сумські журналісти зможуть спільно збирати добрі новини, ділитися ними з іншими — звісно, з посиланням на автора та видання — і трішки розряджати напруженість, породжену валом негативу. Тутешні «акули пера» навіть вирішили вести облік очікуваним повідомленням — з метою відзначити напередодні Дня журналіста того, хто поділиться зі світом найбільшою кількістю добрих новин.