Спілка «Я–вор»івка

02.04.2009
Спілка «Я–вор»івка

Керівники Спілки письменників «здали» святая святих української літератури — будинок і ресторан на Банковій. (Фото Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ.)

У розпорядженні «України молодої» є звернення групи небайдужих українських письменників на адресу Президента Віктора Ющенка. У ньому члени Національної спілки письменників України повідомляють ганебні речі про стан справ у спілці. Але авторів обурює не стільки моральний клімат у НСПУ, і навіть не те, що письменників, за їхніми словами, загнано «у глухий кут злиднів і коловорот навколо­літературних інтриг», їх непокоїть «нахабне злодійство — дерибан спілчанської нерухомості», яку складають знамениті будинки творчості у Коктебелі, Ірпені, багатоповерховий готель у Ялті, корпус на території санаторію у Трускавці, Будинок письменників у столиці по вул. Банковій, 2, три поверхи приміщення видавництва «Український письменник» на Гончара, 52 та будинок поліклініки НСПУ на Рейтарській, 15. Ідеться також і про десятки гектарів землі на чорноморському узбережжі в Одесі та Коктебелі, й у курортних зонах Ірпеня і Трускавця.

«Усе це добро і майно або продане, або переведене в оренду на 20—40 років невідомим особам під спільною назвою «бізнесмени з БЮТ» чи іноземним фірмам», — зазначають автори звернення. І додають, що все це стало можливим за активної участі очільника НСПУ — відомого БЮТівця Володимира Яворівського та його партнерів — бізнесмена Анатолія Крима, Василя Шкляра, Віктора Баранова, Михайла Слабошпицького та інших.

 

Махінатори від літератури

Автори листа вважають першочерговим завданням рядових членів НСПУ — повернення поліклініки на Рейтарській — «єдиної радості зубожілих письменників», яку без їхньої згоди керівництво спілки віддало в невідомі руки (новим власником нібито є якесь ТОВ «Новий зір») у довгострокове користування. За чутками, ціна цієї оборудки — сім мільйонів гривень. Принаймні окремі лікарі, які досі працюють тут, називають саме такі цифри. Згодом стане відомо, що вони не помилилися, адже загальну вартість приміщення по Рейтарській, 15 з’ясує і Генпрокуратура: йдеться про 6,9 млн. гривень.

Письменники вимагають повернути і решту майна — у Коктебелі й Одесі (два гектари понад морем і 12 будівель) та зданий в оренду готель у Ялті. «Всі будинки творчості — у Коктебелі, Ялті, Одесі, Трускавці, Ірпені або частково продані, або здані в оренду з правом викупу, або їх підготовлено до продажу», — йдеться у листі.

Літератори сумно жартують, що функціонери, яких очолює «Я–вор», перетворили Спілку письменників на «Кримський каганат» або власну вотчину. «Жодне самовільне рішення керівництва НСПУ не оприлюднюють і не обговорюють усім письменницьким загалом, а приймають келійно, за підтримки добре оплачуваних голів обласних організацій та пригодованих «класиків, яким обіцяють то книжку видати, то орден, то землю під дачу», — обурюються члени спілки.

При цьому, за їхніми даними, у письменницьких колах поширюють інформацію, що незабаром НСПУ буде розпущено через погане фінансування з державного бюджету. Хоча у бюджеті окремим рядком і прописано 2,5 млн. гривень. І взагалі виникає запитання: а де ж гроші за ту ж оренду відомих будинків творчості або їхній нахабний продаж?

«Найбільшим святотатством є те, що навіть приміщення самої спілки, цієї колиски української літератури, яка пам’ятає її геніїв, класиків і патріархів, ця пам’ятка історії, яку, за словами «Я–вора» нібито хотів забрати Кучма і за яку йшли «криваві бої» взимку 2003—2004 років, уже віддано у 25–річну оренду якомусь БЮТівцю разом зі знаменитим рестораном «Еней». Мимоволі виникає запитання: чи не новоспеченому члену НСПУ пану Турчинову? — цікавляться письменники. — Нині тут усе ремонтують разом із поглумом над усім високим і святим, і над українською літературою взагалі. Будинок літератора вже закладено. Готові договори без участі майже двох тисяч письменників! У будь–який момент будинок можуть продати, потім перепродати і кінців не знайти!».

За даними «УМ», перший поверх будинку спілки вже повністю віддано в оренду (за винятком правого крила), а саму будівлю закладено. Цікаво, що замість відомого літераторам ресторану «Еней» давно функціонує якийсь ресторанний комплекс «Мистецький двір».

Прокуратура офіційно перевіряє

Звісно, у секретаріаті Президента одразу відреагували на ці тривожні сигнали від письменників. Як і просили автори звернення, їхні документи направлені до Генпрокуратури, керманич якої Олександр Медведько призначив перевірку за вказаними фактами. У розпорядженні «УМ» є попередня відповідь Генпрокурора, в якій він повідомляє, що звернення за заявою редактора відділу газети «Літературна Україна» Г. Тарасюк щодо порушень при використанні майна і земель НСПУ розглянуто. З’ясувалося і дещо стосовно будівлі поліклініки на Рейтарській.

«Національною спілкою письменників України 17.07.2007 до статутного фонду ТОВ «Центр краніальної терапії» передано приміщення по вул. Рейтарській, 15 загальною вар­тістю 6,9 млн. грн. У цей день прийнято нову назву підприємства — «Багатопрофільний лікувально–хірургічний центр». За рішенням Господарського суду м. Києва від 16.12. 2008 задоволено позов зазначеного товариства до НСПУ та визнано за ними право власності на передану споруду, — повідомляє Олександр Медведько. — На підставі цього рішення Київським міським бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна зареєстровано право власності на будівлю по вул. Рейтарській, 15 за ТОВ «Багатопрофільний лікувально–хірургічний центр». Законність прийнятого судом рішення на сьогодні перевіряє прокуратура міста Києва».

Отже, на Різницькій мають сумніви щодо чистоти «передачі споруди» від спілки до «багатопрофільників». Йдемо далі. За об’єктами на чорноморському узбережжі, у карпатських та приірпінських лісах поки що жодної конкретики. Але слідчі прокуратури працюють і тут. «З метою завершення перевірки Генеральною прокуратурою України надано додаткові доручення прокурорам АР Крим, Львівської та Одеської областей, м. Києва, а також направлено запити про надання інформацій до Національної спілки письменників України, Міністерства культури і туризму України, Фонду державного майна України, ДПА у м. Києві, Київського міського БТІ», — зазначає Генпрокурор.

Отже, далі буде. «УМ» повідомлятиме громадськість про перебіг цієї справи і ймовірне виведення на «чисту воду» махінаторів від літератури.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Місяць тому прокуратура Дніпропетровської області порушила кримінальну справу за фактом незаконного продажу будівлі комунальної власності Будинку вчених, розташованого в центрі Дніпропетровська. За словами мера міста Івана Куличенка, факт продажу комунальної будівлі Будинку вчених кредиторові за борги став відомий лише в 2009 році, хоча сталося це ще три роки тому! Відтак Дніпропетровська міськрада подала позов до Господарського суду Дніпропетровської області для визнання операції незаконною. Виявляється, будівлю Будинку вчених без згоди міської ради продав у 2006 році директор КП «Будинок вчених» за 4,1 млн. грн. новоствореному ТОВ «Будинок вчених». Новий власник будівлі у 2007 року залучив іпотечний кредит у розмірі 2 млн. грн., який не повернув. Після цього будівлю Будинку вчених віддали у власність кредитора — дніпропетровського бізнесмена.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>