НОВИНИ ПЛЮС

01.04.2009

Євротурне Обами

Президент США Барак Обама разом із дружиною Мішель розпочав своє перше європейське турне, яке триватиме тиждень. Учора вони мали прибути до Лондона о 21.45 (за київським часом). Обама відвідає п’ять країн. Сьогодні й завтра він візьме участь у засіданнях «великої двадцятки» в столиці Великої Британії. Окрім того, в Лондоні Обама зустрінеться з президентом Росії Дмитром Медведєвим, китайським лідером Ху Цзіньтао, прем’єр–міністром Індії Манмоханом Сінгхом та президентом Південної Кореї Лі Мен Баком. 3–4 квітня президент США буде учасником ювілейного саміту НАТО в Страсбурзі (Франція) та Кельні (Німеччина), під час якого проведе двосторонні переговори з президентом Франції Ніколя Саркозі та канцлером Німеччини Ангелою Меркель. 4–5 квітня Обама перебуватиме в Празі на саміті, а 6–7 квітня — в турецьких містах Анкара та Стамбул.

У Гаазі — про Афганістан

Учора в Гаазі відбулася одноденна міжнародна конференція з відновлення Афганістану, на яку зібралися делегати із 72 країн світу. ООН скликала цю конференцію, оскільки вважає, що прогрес у демократичних змінах після американської інтервенції до цієї країни 2001 року є недостатнім. Головною темою обговорень була нова афганська стратегія, яку в Гаазі представила держсекретар США Хілларі Клінтон. Певною сенсацією стала участь у конференції заступника глави МЗС Ірану Мохаммеда Мехді Ахундзаде.

Чергові президентські вибори, відповідно до статті 61 Конституції Афганістану, мали відбутися до 22 травня. У зв’язку зі складною ситуацією в країні вибори перенесено на кінець серпня, але таке зволікання може ще більше її ускладнити. Хілларі Клінтон повідомила, що США виділили на підготовку та проведення афганських виборів 40 млн. доларів.

Словенія дозволила Хорватії вступити в НАТО

Представники НАТО підтвердили, що наступного тижня на саміті Альянсу в Страсбурзі Хорватія стане 27–м членом НАТО. Прийом став можливим завдяки поступці Словенії, яка останньою з країн–членів Альянсу ратифікувала документ про приєднання країни–сусідки до НАТО. Словенія до останнього блокувала вступ Хорватії з огляду на територіальну суперечку між двома країнами стосовно лінії спільного морського кордону, яка триває останні 18 років, тобто з моменту розпаду союзної Югославії.

США: ні дня без стрілянини

Учора зі США надійшло повідомлення про чергову трагедію з використанням вогнепальної зброї. Речник поліції каліфорнійського міста Санта–Клара Філ Кук повідомив, що правоохоронці виявили у будинку в елітній частині міста трупи п’яти осіб та двох тяжко поранених. Після доставки до шпиталю один поранений помер. Серед жертв — четверо дітей. Поліція не встановила ні мотиву злочину, ні нападника. Наразі існує припущення, що вбивцею був один із загиблих, який після скоєння злочину наклав на себе руки.

Новий кандидат у прем’єри Угорщини

Угорські правлячі партії після консультацій номінували діючого міністра економіки Гордона Байнаї на посаду глави уряду. Він має замінити на цій посаді Ференца Дюрчаня, який 21 березня подав у відставку. Кандидата ще має офіційно висунути правляча Соціалістична партія на своєму з’їзді 5 квітня, потім — кандидатуру коаліційні партнери соціалістів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>